Oldal kiválasztása

 

Ha valaki, aki nem szakember, építésre adja a fejét, bizony, kicsit el kell mélyülnie a témában. Az egyik legfontosabb tényező a beton, amiről nagyjából ismert, hogy ez egy mesterségesen előállított anyag. Legfontosabb összetevői a cement, a homok/kavics/adalékanyag és a víz.

A betont lehet készen rendelni, és a célhelyszínre szállítani, de ki is lehet keverni házilag. Bármelyiket is választjuk, néhány alapfogalmat tisztázni kell. Ilyen például, hogy milyen mértékekkel számolnak a betonozás során, hiszen azzal számolva tudjuk majd meghatározni a szükséges betonmennyiséget.

1 köbméter beton

1 köbméter beton – az alap mérőegység

A betonmennyiség meghatározásánál, illetve a beton elkészítésénél általában egy köbméter beton a kiinduló alapmennyiség. De mennyi egy köbméter beton?

A köbméter egy olyan mértékegység, ami egy test teljes kiterjedését adja meg. Tehát egy köbméter beton esetében egy olyan kockát kell elképzelnünk, ami 1 méter magas, 1 méter széles, 1 méter hosszú.

Milyen nehéz 1 köbméter beton?

Ezt az 1x1x1 méteres betonkockát könnyű magunk elé képzelni, de az már nehezebb kérdés, hogy vajon mekkora lehet a súlya?

Egy anyag tömegét a térfogat és a sűrűség segítségével lehet kiszámolni. A térfogat pedig egy téglalap esetében az éleinek, azaz a test hosszúságának, szélességének és magasságának a szorzata. Ahhoz tehát, hogy megkapjuk 1 köbméter beton tömegét, össze kell szoroznunk a beton sűrűségét a térfogatával.

tömeg (m, kg) = sűrűség (ρ, g/cm3) * térfogat (V, cm3)

Egy normál beton esetében normál légnyomáson és hőmérsékleten körülbelül 1,8-2,5 g/cm3 sűrűséggel számolhatunk. 1 köbméter = 1 000 000 cm3.

m= 2,5*1 000 000=2 500 000

Tehát egy köbméter beton tömege 2,5 g/cm3 sűrűséggel számolva, 2 500 000 g, ami kilogrammba átszámítva 2500. Nagy általánosságban tehát elmondható, hogy 1 köbméter beton tömege átlagban 2125 kg+/- 300 kg.

Természetesen a pontos végeredmény több más tényezőtől is függ. A való életben számításba kell tehát venni többek között az összetevők és adalékanyagok mennyiségét, típusát is.

Mekkora felületre elég egy köbméter beton?

Ahhoz, hogy kiszámítsuk, mekkora felületre elég egy köbméter mennyiségű beton, meg kell határoznunk, hogy milyen vastag felületet szeretnénk belőle. Ha a beton mennyiségét elosztjuk a vastagságával, akkor megkapjuk a felület nagyságát.

Ha például 20 cm vastag betonfelületet szeretnénk, akkor 1 köbméter beton:

1 m3/0,2 m = 5 m

Vagyis egy köbméternyi betonból 5 méternyi felületet tudunk készíteni 20 cm-es vastagságban.

 1 köbméter beton kiszámítása

1 köbméter beton – mennyi alapanyag kell hozzá?

A beton szilárdságát a cementtartalmának aránya határozza meg. Tehát ahhoz, hogy meghatározzuk, miből mennyi kell hozzá, elsőként azt kell eldöntenünk, hogy mennyire strapabíró, azaz milyen szilárdságú betont szeretnénk. Mi ebben is segítünk, csakúgy, mint bármilyen, építkezéssel kapcsolatos feladatban. Ismerje meg cégünket!