Oldal kiválasztása

A beton – a mixerbeton is –, mint minden anyag, különféle jellegzetes, egyedi tulajdonságokkal bír. Ezek közül néhányról el lehet mondani, hogy jó tulajdonság, örülünk neki, másoknak viszont kevésbé. De valójában ezek a tulajdonságok alapvetően objektív, semleges tények, amelyek attól függően értékelhetőek, hogy hogyan, mire és mennyire tudjuk kihasználni. Nincs ez másként a beton, és így a mixerbeton egyik jellegzetes tulajdonságával sem, ami nem más, mint a beton alakváltozása.

A beton alakváltozása, ami számunkra nagyon is előnyös

A beton alakjának változása, amennyiben azt a tulajdonságát értjük alatta, hogy a mixerbeton, mielőtt befejezzük vele az építkezést, képlékeny, igencsak előnyös. Ennek köszönhető ugyanis, hogy könnyű vele dolgozni, és olyan formát fog felvenni, amilyet mi szeretnénk.

Valószínű, hogy a beton alakváltozása, vagyis a beton képlékenysége az egyik legismertebb alakváltozási formája. Ám a beton és a mixerbeton másképpen is változik, és a beton ezen alakváltozásai akár gondokat is okozhatnak. Hacsak nem vagyunk tisztában a beton alakváltozásának ilyen módjaival – és készülünk fel rá előre.

A beton alakváltozása - Betonkoszorú készítése mixerbetonból

Betonkoszorú készítése mixerbetonból

A beton alakjának változása, avagy kiterjedésének változása

A beton alakjának megváltozása egyéb esetekben kétféle formában nyilvánulhat meg:

  • a beton alakváltozása úgy, hogy zsugorodik;
  • a beton alakváltozása úgy, hogy megduzzad.

Kérdés, hogy mi minden okozhatja a beton alakváltozásait, vagyis minek következtében zsugorodhat vagy duzzadhat meg a mixerbeton.

A beton alakváltozását kiváltó tényezők

A beton alakváltozása akkor következik be, ha bizonyos jellegű külső hatások érik. Ezek a beton alakváltozását kiváltó tényezők a következők lehetnek:

  • a nedvességtartalom változását okozó tényezők;
  • a betont érő terhelő hatások változása;
  • a betont érő hőmérséklet változása.

A beton alakváltozása a nedvesség hatására

A beton egyik legfőbb összetevője a víz, ezt bizonyára sokan tudjuk már. Azt is, hogy az eleinte képlékeny beton a kötése során szilárdul, melynek során csökken a nedvességtartalma. De mit jelent ez a mixerbeton alakváltozása szempontjából?

Azt, hogy ha a mixerbeton nedvességtartalma csökken, akkor zsugorodik, ha növekszik, akkor a beton duzzad. Ha ezt nem veszik figyelembe, és a beton kötési ideje során nem megfelelő az utókezelés, akkor akár gondokat is okozhat.

A beton alakváltozása, Betonozás, Beton - Dimenzió

A beton alakjának megváltozása a terhelés hatására

A mixerbetont élete során különféle terhelések érik. Ez főleg akkor okozhat gondokat, ha a kötési ideje alatt a normálisnál nagyobb terhelésnek van kitéve. De a már megszilárdult beton tartós terhelése is okoz alakváltozást: kúszást vagy zsugorodást. Ezt nevezik a beton lassú alakváltozásának.

A beton alakváltozása a hőmérsékletváltozás hatására

A beton magasabb hőmérsékleten tágul, alacsonyabbon pedig zsugorodik, amit mindenképp figyelembe kell venni a betonozás során.

Minőségi mixerbeton, szakszerű kezeléssel, hogy a beton alakváltozása se okozzon gondot. Keresse a mixerbeton szakértőjét!