Oldal kiválasztása

A beton fogalma – tudd meg, mi teszi igazán egyedivé!

Számos cikkünk született már a betonozás, beton témájában, és sokféleképpen körüljártuk, miből áll a beton, milyen fajtái vannak, hogyan csoportosítjuk

De olyan írásunk még nem készült, ami kifejezetten arról szól, mit is takar tulajdonképpen az a szó, hogy „beton”. Más szóval, vajon hogyan definiáljuk, mit jelent a „beton” fogalma? Most igyekszünk bepótolni ezt a hiányt.

 

A beton fogalma – a hivatalos meghatározások

Ha rákeresünk, mit is jelent az a szó, hogy beton, legtöbbször hasonló magyarázatot kapunk:

A beton olyan mesterséges, kőszerű építőanyag, amelyet kötőanyag (általában cement), adalékanyag (leggyakrabban homokos kavics), valamint víz keverékéből állítanak elő. Adagolhatnak hozzá különböző adalékszereket (képlékenyítő, légpórusképző, szilárdulásgyorsító, kötéslassító stb.) és esetleg szálas anyagokat is.„*

A magyar „beton” szó a német Beton megnevezésből került át hozzánk. Hozzájuk pedig a francia bétone után honosodott meg. De mindennek a gyökere a latin bitumen szó, ami eredetileg a „földszurok”, „aszfalt” jelentésekkel bírt. (Érdekes egyébként, hogy ez a szó nálunk is létezik, és a kátrányszerű, szurok, aszfaltféle anyagok megnevezésére szolgál.)

Beton fogalma

Betonozás előkészítése

A beton fogalma – a beton egyéb fontos jellemzői

Most már tehát tisztában lehetünk azzal, hogy hogyan lehet definiálni a beton szó fogalmát. De van még néhány olyan jellemzője ennek az anyagnak, ami meglehetősen egyedivé, össze nem téveszthetővé teszi az építőanyagok világában. Ezek a következők:

  • A beton alapvetően erősen lúgos kémhatású.
  • Nyomószilárdsága nagy, míg hajlítószilárdsága kicsi (ezen beépített vasidomokkal szoktak általában segíteni).
  • Napjainkra már elmondható, hogy ez a legelterjedtebb építőanyag a világon.

Ezen kívül még a betonnak van egy olyan különleges tulajdonsága, amivel gyakorlatilag elmondható, hogy más építőanyag nem rendelkezik vele. És valójában ez teszi ezt a mesterséges matériát olyan egyedivé és népszerűvé.

Beton fogalma

A beton  – mi a legfőbb ismérve?

A betonnak ugyanis az a leginkább jellegzetes tulajdonsága, hogy az elkészítéskor – illetve ezt követően egy darabig! – képlékeny halmazállapotú.

Talán nem is kell különösebben részletezni, miért jó ez az építkezés során. Elég, ha annyi magyarázatot teszünk hozzá, hogy amikor dolgozunk vele, könnyűszerrel a kívánt formára, alakra tudjuk idomítani.

Ám önmagában az, hogy a beton alakítható, még nem lenne elegendő ahhoz, hogy igazán jó építőanyag legyen. A specialitása abban rejlik, hogy ezen túl viszont, egy bizonyos idő után meg is szilárdul. Ami azt jelenti, hogy végeredményül egy kemény, terhelhető, biztonságos felületet kapunk. És ez a kettős jellemzője teszi a betont az építőanyagok királyává – már persze, ha kellően megbízható, hozzáértő kezekbe kerül.

Beton – Dimenzió: a minőségi, kiváló beton alapanyagok forgalmazója, a betonozás szakértője – keressen bennünket bizalommal!

* Forrás, utolsó megtekintés: 2020-05-11