Oldal kiválasztása

A beton locsolása

Jelen cikkünk témája az a sokszor felvetett probléma, hogy hogyan, mikor, miként kell locsolni a betont? Ehhez először is azt kell tudni, hogy miért kell egyáltalán, és hogy mire is jó a beton locsolása.

De kezdjük egy kicsit még távolabbról a kérdés megválaszolását. Számos alkalommal utaltunk már arra, mennyire fontos, hogy a beton lefektetését követően ne hanyagoljuk el annak megfelelő módon történő utókezelését.

Rendszeres olvasóink számára tehát könnyű lehet a válasz arra a kérdésre, hogy miből is áll tulajdonképpen a beton utókezelése?

Beton locsolása

A beton locsolása az utókezelési fázis egyik legfontosabb része

Ha a megrendelt betont már megfelelően kiterítettük az építési helyszínre, sokan fellélegeznek, mivel úgy gondolják, a nehezén már túl vannak. Ez részben igaz is, viszont ezután következik a végső, de mégis rendkívül fontos fázisa a betonnal való munkának. Ez pedig nem más, mint a beton utókezelése.

A beton utókezelésének két legfontosabb célja a még nem teljesen megszilárdult betonanyag:

  • védelme a terheléstől és sérülésektől, valamint
  • annak nedvesen tartása.

A beton locsolása tehát azért szükséges, hogy a még kötés alatt álló betont nedvesen tudjuk tartani.

Beton locsolása, Betonozás, Beton - Dimenzió

Mitől függ, hogy mennyi ideig szükséges a beton locsolása?

Most, hogy tisztáztuk, miért és mikor kell elkezdeni a betont locsolni, nézzük, mitől függ az, hogy mennyi ideig kell locsolni.

A beton locsolásának időtartamát több tényező is befolyásolja:

  • az időjárás (hideg/meleg, szeles, csapadékos);
  • a betonszerkezet típusa (aljzatbeton, fal, járda, oszlop, alaptest stb.);
  • a betonban levő cement és adalékanyagok fajtája;
  • a zsaluzat anyaga és kialakítása.

Látható tehát, hogy nehéz lenne egyetlen számmal válaszolni a kérdésre, mivel a sokféle tényező túl sok variációs lehetőséget ad hozzá.

Mégis, mennyi idővel számoljunk a beton locsolása kapcsán?

A legegyszerűbben tehát úgy oldhatjuk meg a kérdést, ha – szakemberhez fordulunk. Ő aztán, az építkezéssel kapcsolatos információk birtokában, a fenti tényezők figyelembevételével meg fogja tudni becsülni a beton locsolásának időtartamát.

Ha azonban mindenképpen házilag, külső segítség nélkül szeretné valaki ezt a fázist is megoldani, annak a következőt tudjuk javasolni. A beton utókezelése legalább 2-3 hétig tartson. Ez azt jelenti, hogy mind a sérülésektől/terheléstől való óvásra, mind a locsolásra szánjunk ennyi időt, ez nagy valószínűséggel elegendő lesz.

Természetesen ez csak ideális esetben tartható, hiszen könnyen előfordulhat, például, hogy drasztikus változás áll be az időjárásban. Amennyiben hirtelen nagyot csökken/nő a hőmérséklet, vagy a száraz időjárás csapadékossá válik, ennek megfelelően korrigálni kell a beton locsolásának mennyiségét/időtartamát.

Ha szeretné biztonságban tudni építkezésének minden fázisát, ne bízza a véletlenre! Forduljon hozzánk, és megkíméljük az aggódástól és a gondoktól.