Oldal kiválasztása

Talán már sokan hallották azt a nem sok jót sejtető kifejezést, hogy „a beton megég”. Ez építési körökben egy gyakran használt szófordulat. Akkor mondják ezt, amikor egy kész betonszerkezet felülete mállik, repedezik, egyszóval erodál. Éppen ezért nagyon fontos annak elkerülése, hogy a frissen felhúzott beton megégjen.

De mi okozza a megégést, és mit lehet tenni ellene? A megoldás elsősorban az utókezelés gondosságában rejlik, de most kicsit részletesebben is körüljárjuk a kérdést.

A beton megégése – milyen tünetekből ismerhető fel, ha megégett?

Talán néhányan találkoztak már olyan betonnal, melynek felülete folyamatosan mállott. Hiába seperte el az ember az egyik napon a szétmorzsolódott rögöket. A következő napon már megint ugyanúgy ott voltak az újabb levált részecskék. A beton felszíne egyre csökkent, felülete megkopott. Egy idő után kis kavicsszemcsék is megjelentek, melyek helyén a beton korábban egyenletes felületén apróbb mélyedések is felbukkantak.

Ez egy tipikus jele, illetve inkább eredménye annak, hogy a beton nem megfelelően volt kezelve. Bár lehet, hogy próbálkoztak vele, de a beton megégését nem sikerült megakadályozniuk az építőknek.

A beton megégése tehát tulajdonképpen azt jelenti, hogy a beton időtállósága, tartóssága nagymértékben károsult. A legtöbb esetben ráadásul ezt igen nehéz korrigálni anélkül, hogy az egész szerkezetet lebontanánk, majd újrabetonoznánk.

Beton megégése

Beton megégése: Egy idő után kis kavicsszemcsék is megjelentek, melyek helyén a beton korábban egyenletes felületén apróbb mélyedések is felbukkantak.

A beton megégett – mitől ég meg?

A fentebb ismertetett tünetek megjelenésének alapvetően több oka is lehet. Ezek közül mindegyik ok a beton nem szakszerű kezelésére vezethető vissza a betonozás különböző fázisai során. De a leggyakoribb ok, azaz a beton megégése a friss beton leterítését követően, az utógondozási szakasz idejében történik.

A beton megégése akkor következik be, ha az utókezelés nem vagy nem elég gondosan történik meg. A friss beton szilárdulása után ugyanis folyamatos nedvesen tartásra van szükség. Mindezt úgy, hogy nemcsak a felülete, hanem a teljes beton maradjon egyenletesen nedves. A benne levő cement csak így tud megfelelően megkötni. Ha a beton kiszárad, akkor az azt jelenti, nincs elegendő víz a megkötéshez. Ez azt eredményezi, hogy a szilárdulási folyamat nem tud a szükséges mértékben megtörténni.

A beton megégése – hogyan lehet elkerülni?

A kulcs tehát az, amit már többször is hangoztattunk, azaz, hogy a beton leterítése után még koránt sincs vége a munkának. A beton utókezelésének gondossága kiemelten fontos feladat, melynek során figyelembe kell venni az időjárást és a betont érhető károsító hatásokat.

Ha jó minőségű, időtálló, ellenálló betonra van szüksége, forduljon szakemberhez – forduljon hozzánk!

Beton megégése, Betonkeverő, Beton - Dimenzió