Oldal kiválasztása

A beton tulajdonsága, melynek a népszerűségét köszönheti

A betont mint az építkezés mára már egyik legfontosabb kellékét mindenki ismeri, és legtöbbször megvan róla a maga véleménye. De tagadhatatlan: mára a beton az egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt építési alapanyag. melyek a beton tulajdonsága?

Van, aki szereti és van, aki inkább ellene van. Az viszont minden esetben közös, hogy mind a szimpátia, mind az ellenszenv magyarázatait a beton speciális tulajdonságaiban lehet megtalálni.

Egyvalamit azonban elárulhatunk. Az igazi szakemberek át tudják hidalni a hátrányok adta nehézséget, és kiválóan ki tudják használni a beton előnyei adta lehetőségeket.

A beton tulajdonságai, Beton - Dimenzió

A beton tulajdonságai, Beton – Dimenzió: készbeton rendelés.

A beton tulajdonságai: a beton előnyei

Tény és való, hogy a beton az egyik legjobb és legfontosabb találmány az építőipar számára. A beton egy nagyon is jó mesterséges építőanyag, ami nagyban megkönnyítette és kitágította az építkezés határait.

De lássuk néhány konkrét, kézzel fogható előnyét:

  • A beton olyan alapanyagokból áll, melyek rendkívül elterjedtek és könnyen elérhetőek.
  • Ennek köszönhetően a beton előállítása könnyű és költséghatékony.
  • A beton anyaga nagyon ellenálló a rá ható esetleges mechanikai erőhatásokkal szemben.
  • A beton, ellenállóságának köszönhetően, rendkívül hosszú élettartamú.
  • A beton nyomásterhelése is kiváló.

Mindezek mellett azonban van egy olyan tulajdonsága, amivel gyakorlatilag semelyik más egyéb építőanyag nem rendelkezik. És valójában ez teszi őt az építési alapanyagok koronázatlan királyává.

Betonozás, Beton - Dimenzió

A beton legfontosabb és legnagyszerűbb tulajdonsága: az alakíthatóság

Lássuk, pontosan mire is gondolunk. Fő összetevői, a cement, sóder és víz összevegyítésével létrejön egy olyan anyag, ami egyrészről egy rendkívül homogén elegyet alkot.

De ez még nem minden. A legfőbb előnye az, hogy a friss beton közvetlenül beépítés előtt még nem teljesen szilárd. De nem is túl folyékony, hanem pont megfelelő állagú, azaz: képlékeny.

És még mindig nem érkeztünk a végére a jó híreknek. Ez pedig nem más, mint hogy a beton, miután leterítették az építési helyre, és megfelelő formába öntötték, megszilárdul. A beton kötését követően pedig egy kemény, teherbíró felület lesz, ami hosszú évtizedeken át képes kiszolgálni az igényeket.

Mit jelent ez, és milyen előnyökkel jár a számunkra a betonnak ez a különleges, kettős tulajdonsága?

  • Egyrészt azt, hogy a betonnak nem szab korlátokat az, hogy milyen formájú felületek betonozásáról van szó. Köszönhetően a beton azon tulajdonságának, hogy bármilyen, akár speciális formákat is fel tud venni friss, képlékeny állapotában.
  • Másrészt képlékenységének köszönhetően a szerkezetet úgy tudjuk kialakítani, hogy megfeleljen a terhelés adta elvárásoknak. Így nem az anyagtöbblettel kell rásegíteni, hogy bírja majd az igénybevételt.

A betonnak mindezek az előnyös tulajdonságai akkor válhatnak az ön számára is kedvezővé, ha nem bízza a véletlenre. Bízza szakemberre, és ön is megtapasztalhatja a beton kimagasló tulajdonságait!