Oldal kiválasztása

Régen a házak teljesen más alapanyagokból készültek, mint manapság. Az egykori ősember akkor tudott igazán elkezdeni építkezésben gondolkodni, mikor már a szerszámkészítéshez is értett. Míg korábban esetleg sárból, nádból, egyéb növényekből próbált összetákolni magának valamilyen lakóalkalmatosságot, így már a faanyagot is ki tudta használni. Ezt követte a kő, mint a legtartósabb, legellenállóbb építési alapanyag.

Ma már viszont elmondható, hogy a beton a leginkább nélkülözhetetlen építési kellék. Segítségével bármi felépíthető. Ráadásul felhasználás előtt képlékeny halmazállapotának köszönhetően bármilyen, nekünk szükséges formába lehet önteni. Nézzük mit tudhatunk meg a betonpumpa müködéséről.

Betonpumpa, Beton - Dimenzió

Betonpumpa működése, Beton – Dimenzió

Betonszivattyú működése – miért van rá szükség?

Amennyiben készen vesszük, a betont speciális járművel szükséges kiszállítani, hogy megmaradjon a képlékenysége. De ez még nem minden, hiszen a betont el is kell juttatni valahogy a szállítóeszközből a kívánt felületre. Korábban ezt az építőmesterek, gépi eszközök híján, kénytelenek voltak maguk odavinni, méghozzá vödrökben. De gondoljunk csak bele, mennyi rengeteg felesleges időt és energiát vett igénybe a megfelelő mennyiségű beton ilyen módon való leszállítása.

Ezért ki kellett találni: hogyan lehet ezt a nehezen kezelhető, súlyos anyagot a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban gép által elhelyezni? Erre jelent megoldást a betonpumpa.

Betonpumpa működése – hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Mivel a transzportbeton állaga beépítés előtt nem szilárd, ezért csakúgy, mint a folyékony anyagok esetében, pumpálással mozgatható. Ezt használja ki a betonpumpa, amikor a forráshelyről a célhelyre juttatja a betont.

Lássuk, hogyan néz ki ez a gyakorlatban, egy adott családi ház építésénél, mi a betonpumpa müködése .

  1. A helyszínre elsőként megérkezik a betonpumpa. A talpait leengedik, és megnyitják a gémet, melynek mozgatását távirányítással oldják meg.
  2. Következőként a még képlékeny betont szállító mixerautó érkezik meg.
  3. A betonpumpa beömlőnyílására rácsatlakoztatják a mixerautó tölcsérét.
  4. Mikor a betonpumpa irányítója készen áll, a mixer beindul, hogy átjuttassa a betont a pumpába. Az ürítés sebessége a pumpálás sebességéhez alkalmazkodik.
  5. A pumpált beton egy párméternyi, mintegy 80 mm átmérőjű, hajlékony csőből pumpálódik ki. Ez a cső a betonpumpa gémjének végén található, és gumiból van.
  6. Az építési szakemberek ezt a gumicsövet arra a helyre irányítják, ahova a megrendelő a betont kiteríteni kívánja. Amennyiben a munka során a csövet át kell tenni, ezt a pumpa kezelője végzi el, úgy, hogy átpozícionálja a gémet.
  7. Ha vége a pumpálásnak, a csövekben előfordulhat, hogy megmarad némi (mintegy 0,5-1 köbméter) beton. De a pumpának köszönhetően ez sem vész kárba, ugyanis le tudja engedni, így nem kell tartani anyagveszteségtől sem.
Betonpumpa működése, Beton - Dimenzió

Betonpumpa, Beton – Dimenzió

MIXER – PUMIX – BETONPUMPA

Kifogástalan gépparkkal és felkészült, tapasztalt gépkezelőinkkel állunk rendelkezésére.

Beton- Dimenzió Kft kapcsolatfelvétel