Oldal kiválasztása

A cement aránya a betonban: attól függ, mire kell a beton

A mixerbetonban pont annyi van, amennyire önnek szüksége lesz

Rendszeres olvasóink bizonyára már álmukból felébresztve is fújják a beton alapösszetevőit:

  • sóder,
  • cement,
  • víz.

Azt is jól tudják: nem mindegy, hogy a beton összetevői milyen arányban találhatóak meg a betonban. Bár szájhagyomány alapján sokféle okos(nak) tűnő tanács terjed arról, hogy miből mennyit tegyünk bele, azért nem árt óvatosan kezelni ezeket. Nem mindegy, hogy mennyi víz, mennyi sóder kerül bele a betonunkba. De különösen az nem mindegy, hogy mennyi a cement aránya az összemixelt betonban. Sőt! Az is befolyásolja a cement arányát a betonban, hogy milyen minőségű cementet használunk.

Egyszóval, ha nem szeretne hosszan kísérletezgetni, hogy melyik lesz végül az önnek megfelelő cementarány a betonban, van egy tippünk. Bízza a beton kikeverését szakemberre, és válassza a mixerbetont.

Cement aránya a betonban. betonkeverő

Cement aránya a betonban: Bízza a szakemberre, megfelelő minőségű mixerbeton a megoldás.

Mi mindentől függ a cement aránya a betonban?

Mindenekelőtt fontos tisztázni: az elkövetkezendőkben csakis a házilag kikevert betonról lesz szó, és nem a sokkal megbízhatóbb keverési arányú mixerbetonról.

A két legfontosabb tényező, ami befolyásolja, hogy mennyi legyen az elkészült betonban a cement, a következő:

  • a betonozás célja, a betonnal kapcsolatos későbbi elvárások;
  • a betonhoz használt cement minősége.
A cement aránya a betonban: attól függ, mire kell a beton

Bízza a beton kikeverését szakemberre, és válassza a mixerbetont.

Hogyan befolyásolja a cement arányát a betonban a betonozás célja és a cement minősége?

Lássuk most részletesen, hogy ez a két tényező mennyiben befolyásolja a cement arányát a betonban – amennyiben nem mixerbetont használunk.

  1. A betonozás célja

A képlet elsőre viszonylag egyszerűnek tűnhet: minél keményebb, szilárdabb betont szeretnénk, annál magasabb kell legyen a cement aránya a betonban. Így tehát például a sóder-cement aránya a következőképpen alakulhat:

  • erős beton esetén (szerkezeti beton, betonkoszorú, áthidaló beton): 1 lapát cementhez 3-4 lapát sóder szükséges;
  • gyengébb beton esetén (betonjárda, támfal): 1 lapát cementhez 6 lapát sóder is mehet.

Egyvalamire azonban mindenképp figyeljünk házilag kevert, tehát nem mixerbeton esetén. Az sem jó, ha túl magas a cement aránya a betonunkban, mivel akkor a végeredmény porladós beton lesz.

Figyeljünk a víz-cement arányára is: ha túl sok vizet használunk fel, gyengébb lesz a beton, ezáltal a szilárdsága is csökken.

  1. A nem mixerbetonhoz használt cement minősége

Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a cement minősége, annál kevesebb cementarány elegendő a betonba. Fontos tudni, hogy ha sokáig tárolják, idővel a cement kötőereje csökken. A jó minőségű cement csak maximum egy-két hónapos, és por állagú. Minél keményebb a cement, annál rosszabb a minősége!

Ha azonban nem bízik a méricskélésben: válassza a mixerbetont, és olyan minőségű mixerbetont kap, amire szüksége van: a helyes cementaránnyal.