Oldal kiválasztása

A betonozás tovább tart, mint gondolnád…

A mixerbeton betonozásának 3 fő szakasza

Tévhit az, hogy a betonozás csupán néhány órás „meló”.

Tény, hogy magának a betonnak a helyszínen történő bedolgozása nemigen lehet hosszabb egy napnál – vagy néhány óránál, ha mixerbetonnal történik. De valójában a betonozás egy ennél sokkal hosszabb folyamat. Olyannyira, hogy, akárcsak egy irodalmi mű felépítése – bevezetés, tárgyalás, befejezés – a betonozás is három fő szakaszra osztható.

E három szakaszból egyiket sem lehet megspórolni, főleg, ha szeretnénk jó sokáig kihasználni minőségi mixerbetonunk tartós minőségét.

És hogy mennyi az annyi? Mikor vehetjük befejezettnek a betonozás folyamatát?

…Kis költői túlzással élve: tulajdonképpen soha. Ám a reális, gyakorlati válasz a kérdésre: a betonozás folyamata mintegy 1 hónapig tart, ha valóban tartós, stabil végeredményt szeretnénk.

Betonozás mixerbetonnal: a betonozás klasszikus hármas egysége

Hogy a fenti példát egy kicsit továbbgondoljuk: már az ókor óta folyamatosan visszaköszön életünkben az a bizonyos „hármas egység”. A klasszikus görög tragédiák hármas egysége (tér, idő, cselekmény), a három magyar igazság, a három királyfi, a szentháromság… Csak hogy néhány példát említsünk a hármas egységre mint a tökély szimbólumára.

De mit is takar ez a hármas szám a betonozás esetében? Betonozzunk bár mixerbetonnal vagy házilag kikevert betonnal, a betonozás folyamata a következő három fő szakaszra bontható:

  1. betonozás előkészületek;
  2. beton bedolgozása;
  3. beton utókezelése.

A köztudatban azonban e három közül leginkább csak a másodikat tartják a betonozás folyamatának. Vagy ha tudják is, hogy ennél összetettebb a feladat, azt gondolják, a mixerbeton bedolgozása a leginkább kulcsfontosságú ezek közül.

És valóban tény, hogy a mixerbeton vagy egyéb beton bedolgozásához nem árt szakember segítségét igénybe venni, ha nem akarjuk elrontani.

De éppen annyira lelkiismeretesen, átgondoltan kell elvégezni az előkészületi és utókezelési munkálatokat is. Már természetesen, ha sokáig élveznénk házunk stabil biztonságát a mixerbetonnak köszönhetően…

Betonozás mixerbetonnal: a mixerbeton minőségének megőrzése a fő cél

Tudjuk jól: egy mixerbeton, amiben tökéletes az összetevők aránya, hosszú évtizedeken át tudja teljesíteni azt, ami az eredeti rendeltetése.

…De csak akkor, ha a mixerbeton létrejöttétől a teljes megkötéséig szakszerűen van kezelve!

És tulajdonképpen a betonozás 3 fő fázisa is arra szolgál, hogy egész idő alatt megmaradjon a mixerbeton kezdeti tökéletes minősége.

Őrizzük meg a mixerbeton minőségét a betonozási folyamat 3 szakaszában!

Miként segíti elő a betonozás mindhárom folyamata a mixerbeton minőségének megtartását, időtállóságát?

  1. A betonozás előkészületei során: a mixerbeton szakszerű tárolásával
  2. A mixerbeton bedolgozása során: a mixerbeton hozzáértő leterítésével
  3. A mixerbeton gondos, szakszerű, elegendő ideig történő utókezelésével

Válassza ön is a minőségi mixerbetont, és ügyeljen rá, hogy betonozáskor is megmaradjon a minősége.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal - mixerbeton betonozás