Oldal kiválasztása

A mixerbeton jövője legalább olyan ígéretes, mint a jelenje

A beton, és főleg ezen belül a mixerbeton, manapság a legelterjedtebb építési alapanyag. De ez nemcsak most van így: a beton története, alkalmazásának kezdetei meglehetősen régi múltra nyúlnak vissza.

De az élet, és így a mixerbeton fejlődése sem áll meg: még ennél is van tovább. A mixerbeton jövője, mondhatni, meglehetősen rózsás. Számos, a mixerbeton tulajdonságait kihasználó, és újabb lehetőségeket kereső kutatás eredménye igazolja a mixerbetonban rejlő, még kiaknázatlan potenciálokat.

Egy kis visszatekintés: érdekességek a mixerbeton múltjából

Bár napjainkban szinte mindenki ismeri a betont, hallott a mixerbetonról, van néhány érdekesség* a beton múltjában, ami még érdekes lehet.

Ilyenek például:

  1. Már a római, ókorban készült Pantheon kupolájának alapanyaga is beton.
  2. A beton, majd a mixerbeton és vasbeton robbanásszerű elterjedése Monier vasbeton virágtartó edényének szabadalmazását követően következett be.
  3. A beton, azon belül a mixerbeton gyakorlatilag a leggyakrabban használt építőanyaggá vált. 2006-ban az újonnan beépített betonmennyiség túllépte az 1 m3/főt.

Állítólag a statisztikai adatok szerint az emberiség által legnagyobb mennyiségben használt anyagok közül csak a víz előzi meg a betont.

A mixerbeton múltja után térjünk rá a jövőjére

A szakemberek szerint a mixerbeton jövőjét, legalábbis egyebek mellett, a szálerősítéses mixerbeton jelentheti.

A mixerbeton további fejlődésének kulcsa a nanotechnológia, melynek köszönhetően a ma ismert mixerbeton teljesen átalakul. A ma általunk ismert mixerbeton, köszönhetően rengetegféle, újszerű, speciális összetételű formáinak, olyannyira átalakul, hogy szinte rá sem fogunk ismerni majd. Felhasználási lehetőségei pedig olyannyira kiszélesednek, melyek mai szemmel még elképzelhetetlenek.

Ám fejlődjön bármerre is a mixerbeton és felhasználása, egyvalami mindig változatlan marad. És valójában ez adja a rengeteg potenciált, így ebben rejlik a mixerbeton jövője is. Ez pedig nem más, mint a mixerbeton kezdeti képlékenysége.

A szálerősítéses mixerbeton mint a beton jövője

A mixerbeton egyik nagy fejlődési szakasza annak köszönhető, hogy kifejlesztették a vassal/acéllal megerősített betont. Ez az úgynevezett vasbeton, ami, a benne található fémmegerősítésnek köszönhetően nagyságrendekkel stabilabbá, ellenállóbbá vált.

A vasalás nélküli beton húzószilárdsága és nyúlási képessége kicsi. Ezt lehet erősítéssel, különféle anyagokból készült szálak hozzáadásával: szálerősítéssel nagymértékben javítani.

Szálerősítésként használható a betonban többek között

  • acél,
  • műanyag,
  • üveg,
  • valamint természetes anyagból készült szálak.

A szálerősített mixerbeton teherhordó elemeknél csökkenti a repedésképződést, és ez kiválthatja a vasalását is. Szerkezeti elemeknél ugyancsak javíthatóak a mixerbeton egyes mechanikai tulajdonságai: tartóssága, élettartama. Segítségével továbbá a mixerbeton-szerkezetek biztonságosabbá válnak és gazdaságosabbá, egyszerűbbé válik kezelhetőségük is a kivitelezés során.

Építse ön is a jövőt mixerbetonnal, a mixerbeton elsőszámú forgalmazójának segítségével! Mixerbeton Budapest – a betonozás szakértője.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal - mixerbeton jövője

* Forrás, utolsó megtekintés: 2023-02-08