Oldal kiválasztása

A szerelőbeton vastagsága: a felhasználásától függ

A beton minden építéssel kapcsolatos feladat során szerephez jut. Sőt! Legyen szó akár valamilyen ipari létesítményről vagy családi házról, kifejezetten sokféle betonról beszélhetünk. És ezek közül– ha jót akarunk magunknak – akkor lehetőleg mindegyikféle betonépítményt mixerbetonból készítjük el.

Ezeknek a betonfajtáknak az egyike az úgynevezett szerelőbeton. De mi is az a szerelőbeton, és milyen vastagnak kell lennie? A válasz: attól függ, milyen célra lesz használva. Ha családi házhoz – akkor, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket magunknak, lehetőleg csakis mixerbetont használunk a szerelőbeton elkészítéséhez.

De térjünk vissza a szerelőbetonhoz és a szerelőbeton vastagságához. Miért fontos, hogy mixerbetonból legyen?

Mi a szerelőbeton, és mitől függ a szerelőbeton vastagsága?

A szerelőbeton egészen mást jelent az ipari létesítmények világában, és mást, amikor saját otthonunk kapcsán beszélünk róla. Attól függően, hogy ipari célokra vagy szimpla otthonépítésre használják, a szerelőbeton szerepe egészen más. Így a szerelőbeton minősége és a szerelőbeton vastagsága is eltér ebben a két esetben.

Beton fogalma

  1. A szerelőbeton szerepe és a szerelőbeton vastagsága ipari használat esetén

Ha nagyobb horderejű és lélegzetű építkezésben vizsgáljuk a szerelőbetont, akkor annak szerepe szorosabb kapcsolatban áll a megnevezésével. Az ipari felhasználású szerelőbeton ugyanis azt a betonréteget jelenti, ami közvetlenül a földfeltöltés felett található. Az ipari szerelőbeton funkciója konkrétan ilyen esetekben az, hogy sima, egyenletes felületet biztosítson a további munkálatokhoz, „szerelések”-hez. Azaz az ipari szerelőbeton arra jó, hogy a munkások lába alatt szilárd talaj legyen a többi betonréteg készítése során.

Ebből következik, hogy sem különösebben fontos statikai, sem esztétikai szerepe nincs az ipari szerelőbetonnak. Ezért legtöbbször az ipari szerelőbeton minősége C8/12-es földnedves beton. Az ipari célú szerelőbeton vastagsága pedig általában 5-10 centiméter körüli szokott lenni.

 

  1. A szerelőbeton szerepe és a szerelőbeton vastagsága családi ház építése során

Ezzel szemben egy családi háznál a szerelőbeton elkészítését az alapozás utolsó állomásának szokták tartani. A szerelőbetonra kerül ezt követően a:

A családi házhoz készített szerelőbeton fontos funkciókat tölt be:

  • először is sima felületet biztosít, és kiegyenlíti az alatta levő talaj esetleges egyenetlenségeit;
  • átadja az alapozásnak a falak és a padló terheit;
  • egyenletesen elosztja a falazat felől érkező terhelési csúcsokat;
  • képes megállítani az alaptest felől jelentkező repedések terhelését.

Mindezek miatt a szerelőbeton minősége jóval komolyabb: C20/25-ös vasalt beton. A családi házhoz használt szerelőbeton vastagsága minimum 10, de inkább 12-14 centiméter kell, hogy legyen. Nem lehet kevesebb a tervekben megadottaknál, és lehetőleg mixerbetonból készüljön.

A szerelőbeton vastagsága: a felhasználásától függ

A szerelőbeton vastagsága: a felhasználásától függ

Beton-Dimenzió Kft.: minőségi mixerbeton szerelőbetonhoz is – a betonozás szakértőjétől!