Oldal kiválasztása

A téli betonozás előírásai

+1 fontos jó tanács

A hideg időben való betonozás meglehetősen kockázatos lehet. Ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, akár azzal is járhat, hogy egy életen át szenvedünk a fagyás okozta károk miatt.

Téli betonozás előírásai, Beton - Dimenzió Kft

Téli betonozás előírásai: az ajánlott eljárás

Bár konkrét, kötelező előírás nincsen rá, létezik egy dokumentum, ami részletesen foglalkozik ezzel a kérdéskörrel. Ezt még az Építéstudományi Intézet Betonosztálya készítette 1995-ben, Beton és vasbeton készítése címmel. (MÉASZ ME-04.19:1995; 20. fejezet:Műszaki Előírás; Beton és vasbeton készítése) És mivel nagyon alaposan taglalja a témát, gyakorlatilag máig minden szakember az ezekben foglaltak szerint jár el. Bármilyen minőségi kifogás merül fel fagyhatás okozta károkkal kapcsolatban, a Magyarországon jelenleg hatályban levő szabványok kivizsgálásukkor erre hivatkoznak. Mind az MSZ 4798-1:2004 és mind a legújabb MSZ 4798:2016 ennek figyelembe vételével vizsgálja ki a panaszokat.

Téli betonozás előírásai: mire kell odafigyelni?

Téli/hideg időben való betonozásnak számít, amikor a levegő átlaghőmérséklete egymás után három napon keresztül nem magasabb +15°C-nál.

Fontos tudni, hogy a téli időben való betonozás legfőbb irányelve a következő. Míg a beton szilárdsága el nem ér egy bizonyos kritikus értéket, addig a beton hőmérséklete nem csökkenhet 5°C alá.

Érdekes módon, ha a beton olyankor fagy meg, amikor még kötése nem kezdődött meg, van esély, hogy nem fog károsodni. Ilyenkor ugyanis a hideg elmúltával még megtörténhet, hogy újraindul a kötési folyamat, és sikeresen meg tud szilárdulni.

A legnagyobb károsodás abban az esetben következhet be, ha a beton a kötési időszak alatt fagy meg. Ez általában az első 3 és 24 óra között történik.

Ám még akkor sem lélegezhetünk fel, ha a fenti időszakban sikerül megóvnunk a betont az elfagyástól. A megszilárdulási időn belül is védeni kell ellene – gyakorlatilag ez az első pár napot jelenti.

Ugyancsak figyelni kell arra, hogy hideg időben történő betonozás esetén a betonban levő cement kötési ideje lelassul. Ez pedig azzal jár, hogy a beton szilárdulási ideje is megnövekszik. Tehát ilyenkor különleges védelemmel kell ellátni a betont. Általában ezt valamilyen védőtakaróval oldják meg, aminek jó a hőszigetelése. (Például hőszigetelő paplan, vastag geotextília és PE fóliatakarással).

És végül még egy jó tanács, amit érdemes betartani: hideg időben a betont locsolni (vizesen utókezelni) szigorúan tilos!

Válassza ki a megfelelő szakembert a betonozáshoz. Betonszállítással kapcsolatban pedig válasszon minket: bennünk nem fog csalódni!

Téli betonozás előírásai, Beton - Dimenzió Kft