Oldal kiválasztása

A zsalukő bemutatása

Ismerkedjünk meg a zsalukővel, a mixerbeton hasznos kiegészítőjével!

A zsalukő bemutatása során mindenekelőtt azt érdemes megemlíteni, hogy van hasonlóság a zsalukőben és a mixerbetonban. Méghozzá az, hogy mindkettő: a zsalukő és a mixerbeton is, nagyban megkönnyíti az építési munkálatokat, azon belül is a betonozás folyamatát.

És ha már itt tartunk, még egy kapcsolódást is megemlíthetünk a zsalukő és a mixerbeton között. A zsalukő ugyanis betonból készül, üzemileg előállítva, vagyis jellemzően nem akármilyen betonból: hanem mixerbetonból.

Sőt! A zsalukőbe gyakorlatilag minden esetben beton kerül – és ha igazán jót akarunk magunknak, akkor mixerbeton kerül bele…

Nos, ismerkedjünk meg még jobban a zsalukővel, folytatódjék a zsalukő bemutatása.

zsalukő

A zsalukő, vagyis a zsalukő meghatározása

Tulajdonképpen a szokásokhoz híven valójában a zsalukő meghatározásával kellett volna, hogy történjen.

A zsalukő meghatározása röviden, frappánsan összefoglalva:*

A zsalukő „falazható betonelem, bennmaradó zsaluként működik, vasalt betonnal töltjük ki.” A zsalukövet egyébként szokták emlegetni még egyéb neveken is, mint például zsalupressz vagy zsalutégla. Ez utóbbi elnevezése a zsalukőnek viszont kissé csalóka, mivel a zsalukő nem téglából készül, hanem mixerbetonból. De ha már a csalóka elnevezés kerül szóba…

Beton támfal

Beton támfal készítése zsalukőből.

A zsalukő bemutatása során érdemes néhány szót ejteni a becsapós nevéről

…Merthogy ugye a leginkább elterjedt megnevezés, a „zsalukő” kifejezés ugyancsak megtévesztő, hiszen nem is kőből, hanem mixerbetonból készül a zsalu„kő”.

Egyébként a zsalukő nem akármilyen mixerbetonból készül. A megszokott, tartós, szilárd mixerbetonfajtákkal szemben erre a zsalukő-alapanyagra az jellemző, hogy az átlagnál kevésbé erősebb. Nem véletlen, hogy a zsalukövet iparilag nemigen használják, és házépítésnél is csak olyankor, amikor kevésbé masszív felületre van szükség.

A zsalukő bemutatása: miért jó, hogy gyenge betonból készül?

A zsalukő betonalapanyagának gyengesége viszont a zsalukő felhasználása szempontjából előnyös is lehet. Méghozzá azért, mert ebből a gyenge betonból egészen pontos, mérethelyes formájú zsalukő készíthető. Így a zsalukő nemcsak olcsó, de könnyen alakítható is.

És itt jön el a zsalukő bemutatásánál az a pont, amikor megmagyarázzuk, miért is fontos, hogy minőségi mixerbeton kerüljön bele.

zsalukő

A zsalukő bemutatása, avagy miért fontos, hogy mixerbeton kerüljön bele

…Hát azért, mert, mint ahogyan a fentiekben említettük, a zsalukő alapanyaga alapvetően gyenge betonból készül. A zsalukőből készült építmények szilárdságát, stabilitását tehát nem a zsalukő fogja adni, hanem a bele kerülő, vasalt mixerbeton.

Vagyis a zsalukő elsősorban arra való, hogy a beleöntött, még képlékeny mixerbetont védje, amíg az megfelelően meg nem köt. Ezután már gyakorlatilag nem is lenne szükség a zsalukőre – ahogyan a betonozás során használt zsaluzatot is lebontják, ha házunk elkészült.

Beton-Dimenző Kft.: minden, ami minőségi mixerbeton.

* Forrás, utolsó megtekintés: 2022-10-12