Oldal kiválasztása

Alapozási hibák

Azért, mert nem látjuk, még hibátlannak kell lennie…

Egy családi ház esetében a hibátlan külső nagyon fontos. Logikus, hiszen nyilván sokkal jobban érezzük magunkat egy szép, hibátlan külsejű otthonban, mint egy lepusztult, repedező falú építményben. Ezért van az, hogy ezekre a látható részekre gyakorta sokkal jobban vetik vigyázó szemüket az ügyfelek.

Pedig a láthatatlan részeknek nem csak a ház stabilitása szempontjából van kiemelt szerepük. Valójában adott esetben a ház külső megjelenésének épségét is meghatározhatják. Ilyen láthatatlan rész egy lakóház alapja is, ám kulcsfontosságú szerepe van még esztétikai szempontokból is. Az alap betonozását tehát nem szabad elhibázni: az alapozási hibákat utólag majdhogynem lehetetlen, de mindenképpen macerás, drága mulatság kijavítani.

És hát sajnos alapozási hibák könnyen felmerülhetnek egy házalap építésekor is. Kezdve például azzal, hogy nem a megfelelő, jó minőségű mixerbeton az alap anyaga.

De ne szaladjunk ennyire előre: nézzük meg, melyek a legfontosabb alapozási hibák, amelyeket idejében elkerülhetünk – ha tudjuk, mit kell elkerülnünk.

Alapozási hibák

Az alapozási hibák már a tervezés során bekövetkezhetnek

Az alapozási hibák már a tervezőasztalnál is felmerülhetnek, nem csak az alapozás gyakorlati megvalósítása során. A legfontosabb alapozási hibák, melyeket a tervezés során el kell kerülni, a következők:

  • Alapozási hiba, ha nem végeznek előzetes talajmechanikai vizsgálatokat az alapozás helyszínén

A ház kellő alapozásához mindenekelőtt meg kell vizsgálni a talajt, és felmérni statikai tulajdonságait. Ezek ismeretében tudja a tervező meghatározni, hogy milyenfajta alap szükséges az adott építkezéshez.

  • Alapozási hiba, ha az ár fontosabb, mint a minőségi alapanyag és szakértő munkavégzés

Ha spórolni szeretnénk a házépítés során, lehetőleg ne a házalapnál tegyük! A minőségi mixerbeton és a valóban hozzáértő kivitelező kiválasztása, aki a tervben előírtak szerint végzi el a munkát, megéri a befektetést.

Alapozási hibák

Alapozás hibák a kivitelezés során

A kivitelezés során aztán alapozási hibák tömkelege merülhet fel. A legfontosabb alapozási hibák az alapozás során:

  • Alapozási hiba, ha nem jó helyre kerül az alap

Ha eltér a tervtől az alap helye, akkor előfordulhat, hogy a falak egy része az alapon kívülre kerül. Vagyis nem lesz, ami megtartsa, így összedőlhet.

  • Alapozási hiba, ha nem elég mély az alap

Az alapozásnak mindenképpen fagyhatár alá kell kerülnie, különben nem lesz teherbíró.

  • Alapozási hiba, ha a földvisszatöltés nem rétegesen történik

Ez akár a ház közművezését is veszélyeztetheti.

  • Alapozási hiba, ha lejtős terepen vagy részleges alápincézéskor nem lépcsősen készül

Az épület instabil alapja nem bírja a terhelést, megsüllyed, a falak megrepedeznek.

Ne bízza a véletlenre: kerülje el az alapozási hibákat, és válasszon jó minőségű mixerbetont építkezéséhez!