Oldal kiválasztása

Aljzatbetonozás – eloszlatunk egy tévhitet

Az aljzatbeton a házépítés egyik kulcsfontosságú része. Ehhez azonban tudni kell, hogy mi is tulajdonképpen az az aljzatbeton. Akkor talán magunk is megláthatjuk, hogy mért olyan komoly a szerepe akár a mi, saját lakásunk, házunk esetében.

Beszéljünk most egy kicsit az aljzatbetonozásról, és a cikkünk végén arra is fény derül, hogy mivel tévesztik gyakran össze.

Aljzatbetonozás – mit is nevezünk aljzatbetonnak?

Az aljzatbeton nagyon egyszerűen meghatározható. Aljzatbetonnak ugyanis azt a betonréteget nevezik, ami közvetlenül a padló (vagy az adott ház bármilyen egyébfajta járófelülete) alatt van.

Tehát az aljzatbetont általában mindig elfedi egy padlóburkoló réteg – kivéve, amikor mégsem. Ez abban az esetben fordul elő, amikor ez a beton maga lesz a végleges járóréteg. Ez az aljzatbeton egy különleges változata, és természetesen ilyenkor különlegesen simává, csiszolttá teszik a felületét.

Aljzatbetonozás

Aljzatbetonozás – miért különösen fontos, hogy pontosan elkészített legyen?

A legtöbb betonozási munkálatnál általában a tervezettől való néhány centiméter eltérés nem okoz különösebb gondot. Ilyen lehet például a sávalapozás, lábazati fal, szerelőbeton elkészítése. Előbbi esetében akár 5 cm eltérés sem katasztrófa, míg utóbbi kettőbe is beleférhet 1-2 cm különbség.

A falazásnál azonban már 1 cm hibahatáron belül kell dolgoznunk, maximum ennyit tud kiegyenlíteni a vakolat. Az aljzatbetonozásnál azonban már ennyi sem megengedett, ott tényleg fontos a tűpontosság. Ennek oka pedig az, hogy az aljzatbetonra kerülő járófelületi burkolaton (legyen az padló, kerámia, linóleum) a legkisebb eltérés is meglátszik.

Aljzatbetonozás – hogyan betonozzunk, és mire figyeljünk

Az aljzatbetonozást lehet házilag, és szakember segítségével is végezni. A valóban hozzáértők akár helyileg kikevert betonból is dolgozhatnak, de egyszerűbb esetben akár készbetonból is elkészülhet az aljzatbeton. Az aljzatbetonozás menete ilyenkor nagyrészt a betonozás általános menete szerint zajlik.

Ám ha igazán biztosra szeretnénk menni, akkor a legmegbízhatóbb megoldás, ha üzemi, előre kikevert mixerbetonból építjük meg az aljzatbetont. Ez nemcsak a minőséget garantálja, de összességében ár-munkamennyiség szempontjából akár kedvezőbb is lehet, mint gondolnánk.

Válasszuk azonban bármelyik megoldást is az aljzatbetonozáshoz, egyvalamire mindenképpen ügyelnünk kell: a beton megfelelő tömörítésére.

Aljzatbetonozás

Aljzatbetonozás – mivel keverik össze gyakran az aljzatbetont?

Érdekes módon az aljzatbetont gyakran összetévesztik a családi házakban is gyakran használt szerelőbetonnal. A félreértés oka az, hogy a családi házas szerelőbeton valódi elnevezése: talajon fekvő padló.

Valójában a szerelőbeton közvetlenül a ház betonalapja után következik. Ezt kell azután vízszigeteléssel ellátni, erre kerülnek a falak, valamint a hő- és hangszigetelés is. Ha ez megvan, akkor kerül sorra az aljzatbeton leterítése.

Aljzatbeton, szerelőbeton, betonoszlop, betonalap, betonfal – legyen szó bármilyenfajta betonról az építkezés során, a kulcsszó: betonozz.hu! Hívjon bizalommal, és mi elkészítjük, kiszállítjuk, leterítjük!

Betonozz.hu – a betonozás szakértője.