Oldal kiválasztása

Az aljzatbeton vastagsága – minél vastagabb, annál jobb

+1 érdekesség

Az aljzatbetont kezdjük egyre jobban megismerni. Tudjuk például, hogy az aljzatbeton nem egyenlő a szerelőbetonnal és tudjuk, hogy a legjobb aljzatbeton a mixerbetonból készült aljzatbeton. Sőt, még az aljzatbeton lehetséges rétegrendjeibe is volt lehetőségünk egy kis betekintést nyerni.

De hát mi már csak ilyenek vagyunk: a betonról és annak különböző verzióiról; aljzatbetonról, mixerbetonról szinte végtelen mennyiségben tudnánk mesélni. Itt van például annak kérdése, hogy milyen legyen az aljzatbeton  megfelelő vastagsága – ez fontos kérdés és egyúttal érdekes téma is.

Lássuk tehát, mi minden határozza meg az aljzatbeton vastagságát, és milyen is legyen az aljzatbeton vastagsága.

Az aljzatbeton hivatalos minőségi szabályozás szerinti vastagsága

Az építkezés, házépítés egy meglehetősen felelős munka. Ezért annak érdekében, hogy a minimális minőségi megfelelések biztosítva legyenek, hivatalos szabályozások határozzák meg a kőműves munkálatokra vonatkozó elvárásokat. Az erre vonatkozó szabvány az MSZ-04-803-1:1990-es számú, és ez az aljzatbeton (padlóburkolat alapjának) vastagságát 6 centiméterben állapítja meg*.

De természetesen egy dolog a hivatalos, elméletileg meghatározott aljzatbeton-vastagság, és más lehet az aljzatbeton kellő vastagsága a gyakorlatban…

Aljzatbeton vastagsága

 

Az aljzatbeton vastagsága attól függ, hogy jót vagy olcsót szeretnénk

Alapvetően elmondható, hogy kétféle megközelítés létezik az aljzatbeton vastagságával kapcsolatban.

  1. Az egyik az anyagi megközelítés:

Bár a beton (és adott esetben a mixerbeton) a legolcsóbb alapanyagnak számít, mégis, minél többet rendelünk belőle, annál többe kerül. Vagyis vastagabb aljzatbeton = drágább aljzatbeton. Ha pedig az anyagi helyzetünk korlátozott, könnyen előfordulhat, hogy ebben az esetben a minimális aljzatbeton-vastagsággal fogunk kalkulálni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az aljzatbeton vastagsága maximum 4-5 cm.

  1. Jobb esetben a minőségi elvárások is számítanak:

Vannak azonban olyanok, akik biztosra akarnak menni, és nem szeretnének lejjebb adni az elvárásaikból. Már csak azért is, mert a betonozási munkálatok során felmerülhetnek véletlen hibázások, mulasztások. Például, ha az aljzat hőszigetelésébe becsúszik egy két centiméternyi rés, máris csak 2-3 cm aljzatbeton vastagságunk marad.

Így akik biztosra mennének, legalább 6 centimétert számolnak az aljzatbeton megfelelő vastagságára (de az sem árt, ha akár 8 centiméter vastag). És aljzatbetonnak is mixerbetont választanak…

Aljzatbeton vastagsága

Aljzatbeton vastagsága: miért jobb, ha vastagabb?

Az aljzatbeton kellő vastagságának előnyei:

  • jobb lesz tőle az aljzatbeton teherbírása;
  • kevésbé fog repedezni;
  • lassabb lesz a fűtési reakcióideje (ugyan nehezebben fűthető fel, viszont nehezebben fog lehűlni).

És végül egy érdekesség:

Az aljzatbeton megfelelő vastagságát alapvetően a beépített ajtó és a hőszigetelési szintek vastagsága határozza meg. Ezt nem árt figyelembe venni a tervezés során.

Figyeljünk oda az aljzatbeton vastagságára, és készítsük ezt is mixerbetonból! Mixerbeton a mixerbeton és a betonozás szakértőjétől.

* Forrás, utolsó megtekintés: 2022-01-26