Oldal kiválasztása

Beton anyagszükséglet: több, mint amennyit kiszámolunk

Minden építési munkához szükség van valamennyi betonra. Kérdés, hogy pontosan mi az a beton anyagszükséglet, amivel számoljunk? A válasz a méretek meghatározásában rejlik, de vigyázat! Ez önmagában még nem elég, ugyanis tisztában kell lennünk a beton egy fontos tulajdonságával.

Az építkezés nulladik lépése a beton anyagszükséglethez az építmény meghatározása

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy pontosan mennyi lesz az adott munka beton anyag-szükséglete, az építményről kell információ. Mindenekelőtt azt kell tudni, hogy milyen célt fog szolgálni az építmény. Könnyű belátni, hogy különböző mennyiségű betonra van szükség például egy:

 • betonlemez,
 • betonfal,
 • beton sávalap,
 • betonoszlop,
 • betonlépcső építéséhez.

A beton anyagszükséglet meghatározásához tudni kell a méreteket is

Ahhoz, hogy ki tudjuk kalkulálni a munkánk beton anyagszükségletét, az adott építmény méreteit kell ismernünk.

Milyen méretekre gondolunk pontosan?

Beton anyagszükséglet kiszámítása

 1. Beton anyagszükséglet meghatározása betonlemez, betonfal készítése esetén

Ha a betonra viszonylag egyszerű, téglatest formájú építményhez van szükségünk, viszonylag egyszerű a dolgunk. A betonfelület méretét: térfogatát kell meghatároznunk. A beton térfogatának mérete pedig kiszámítható az építmény magasságának, szélességének és vastagságának szorzatából.

 1. Beton anyagszükséglet meghatározása beton sávalap készítése esetén

Ilyenkor sincsen sokkal nehezebb dolgunk, hogy kiszámítsuk a szükséges beton anyagszükségletünket. Elvégre tulajdonképpen ez is egy betonoszlop vagy betonlemez, csak éppen ebből a betonoszlopból/betonlemezből összesen négyszeres mennyiség fog készülni. Ugyanis a beton sávalap az építmény teljes kerületén végig kell, hogy fusson. Nem árt tehát tisztában lenni a készülő beton sávalap kerületének méretével is, ahhoz, hogy helyesen kalkuláljunk a beton anyagszükséglettel.

 1. Beton anyagszükséglet meghatározása betonoszlop készítése esetén

Ha betonoszlopról beszélünk, akkor vélhetően már nem egy téglalap formájú építményről van szó, hanem inkább egy henger alakúról. Tehát ahhoz, hogy a térfogatot kiszámoljuk, a betonoszlop magasságának és átmérőjének ismeretére van szükség.

 1. Beton anyagszükséglet meghatározása betonlépcső készítése esetén

A beton anyagszükséglet kiszámítása talán egy betonlépcső elkészítése esetén a legbonyolultabb. Milyen adatokra van ilyenkor szükségünk a pontos beton anyagszükséglet meghatározásához? A betonlépcső

 • faltól mért teljes hosszára;
 • alapjától mért magasságára;
 • lépcsőfokainak szélességére, valamint
 • lépcsőfokainak számára.
A beton anyagszükséglet kiszámítása talán egy betonlépcső elkészítése esetén a legbonyolultabb.

A betonmennyiség kiszámítása talán egy betonlépcső elkészítése esetén a legbonyolultabb.

A beton alapszükséglet meghatározásához még valamit tudni kell

Természetesen bármilyen anyagból készül az építmény, a méretek meghatározásával igazából az anyagszükségletének névleges mennyiségét határozhatjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban előfordulhatnak ilyen-olyan eltérések akár pozitív, akár negatív irányban is.

Különösen igaz ez betonból készült építmények esetében. A betonról ugyanis illik tudni, hogy a térfogata folyamatosan változik – leggyakrabban csökken, tehát mindenképpen érdemes rászámolni egy kicsit az anyagszükségletre.

Hogy pontosan mennyit érdemes rászámolni, azt leginkább az ezzel foglalkozó szakemberek tudják meghatározni. Ha nem bízná a véletlenre, forduljon hozzánk, és mi segítünk!