Oldal kiválasztása

Beton dilatáció: mit jelent, és mit tehetünk ellene?

A beton dilatáció okozta felpúposodott járófelület egy meglehetősen kellemetlen látvány, ezért nem árt, ha elkerüljük az ezzel járó kellemetlenségeket. De mi az a beton dilatáció?

A dilatáció egy eléggé idegen csengésű szó. Talán viszonylag kevesen emlékezünk vissza egykori fizikatanulmányainkra, melynek során az anyagok dilatációjáról is megtudhattunk egyet-mást.

Pedig a dilatáció, mint minden anyagot, úgy a betont, sőt ezen belül a mixerbetont is érinti. Ha pedig nem figyelünk rá oda, akkor akár frissen megépített házunkat is kár érheti. Tudjunk meg többet beton dilatációjáról, és arról, hogyan lehet elkerülni a beton dilatációval járó problémákat!

Beton dilatáció

Beton dilatációja, hogyan tehetünk ellene?

A beton dilatációjának jelentése

A „dilatáció” szó latin eredetű, és magyarul tágulásnak nevezzük. Fizikai értelemben ez azt jelenti, hogy az anyagok reagálnak a hőmérséklet változására. Ha nő a hőmérséklet, akkor az anyagok (köztük a mixerbeton) térfogata nőni fog, ha pedig csökken, akkor zsugorodni.

A beton dilatáció hivatalos meghatározása* szerint a dilatáció: „Az anyag, szerkezet, test térfogatának megváltozása külső erőhatás, hőmérsékletváltozás vagy egyéb ok miatt.
Az építészetben jól ismert jelenség, amivel minden anyagnál, de különösen a fém és betonszerkezeteknél számolni kell.

De miért jelent ez gondot az építkezés terén, miért baj, ha a mixerbeton dilatál, azaz kitágul?

Beton dilatáció

Milyen gondokat okoz a beton dilatáció, ha nem készülünk fel rá?

Képzeljük el, hogy a házunk előtti frissen megalapozott terasz, vagy éppen az újonnan épített házunk szobájában megindul a mixerbeton dilatációja. Méghozzá úgy, hogy nem tették meg a beton dilatáció elleni szükséges lépéseket. A mixerbeton térfogata nőni fog – de ha erre neki nincsen elegendő helye, akkor mi történik?

A mixerbeton dilatáció eredménye ilyenkor látványos és nem szép: a beton ilyenkor abba az irányba fog tágulni, amerre van lehetősége. Például a mixerbetont borító padlóburkolat felé. Ilyenkor pedig a beton/burkolat szépen elkezd felpúposodni vagy megrepedezni.

Hogyan előzzük meg a beton dilatáció okozta problémákat?

Ez a jelenség olyannyira általános, hogy teljesen független attól, hogy kültéren vagy belső térben van ez a bizonyos mixerbeton. Sőt, beltéren, például padlófűtés alatt még jellemzőbb a beton dilatáció kialakulása, ezért mindenképpen meg kell előzni, hogy kárt okozzon.

Ezt általában az úgynevezett dilatációs csík/hézag kialakításával oldják meg: vagyis a szerkezetben hagynak réseket, hogy a betonnak legyen helye tágulni. Ezeket a réseket pedig különféle rugalmas anyagokkal (fuga, dilatációs szalag/profil) töltik ki.

Tipp:

A dilatáció minden anyagra érvényes. Ezért beltéren a padlóburkolat dilatációjáról is gondoskodni szoktak a szakértők, praktikusan ugyanott, ahol a beton dilatációs rései vannak. Ez belső térben jellemzően a szobákat elválasztó ajtók lapjának síkjában történik, mert így azok el tudják takarni a kialakított réseket.

* Utolsó megtekintés: 2021-12-15