Beton keverési receptek: mi alapján választják ki a megfelelőt?
Beton és beton között óriási különbségek lehetnek. Ezek a különbségek abból adódnak, hogy az azt alkotó alapanyagok milyen arányban találhatóak meg benne. Van, amelyik frissen kicsit lágyabb – képlékenyebb, ahogyan a szakemberek fogalmaznak – és van, amelyik keményebb. Beton keverési receptek: mi alapján választják ki a megfelelőt?
Ideális esetben a beton összetétele és ezáltal halmazállapota szándékosan olyan, amilyen. Méghozzá azért, mert a kikeverése során figyelembe vették azt, hogy a beton pontosan hol, milyen célra lesz felhasználva. Más betonkeverési recept szükséges ugyanis például kültéri vagy beltéri betonok anyagának kikeveréséhez.
Beton keverési receptek, milyen hozzávalók szükségesek hozzájuk?
A beton legfőbb alkotóelemei, jól tudjuk, háromféle anyag:
- cement,
- sóder,
- víz.
Illetve ehhez járulnak még hozzá az egyéb, a beton minőségét, tulajdonságait módosító, úgynevezett adalékanyagok. De a fentebb felsoroltakat minden valódi betonban megtalálhatjuk. A megfelelő betonrecept elkészítéséhez tehát ezek azok az összetevők, amelyek mindenképpen szükségesek.
Természetesen az, hogy a beton keverési receptek közül melyik lesz a megfelelő, azon is múlik, hogy az alapanyagok milyen minőségűek. Ez ugyanis máris befolyásolhatja például azt, hogy mennyire lesz folyékony az elkészült beton halmazállapota.
Beton keverési receptek, vagyis betonkeverési arány
A fenti összetevők tehát mindenképpen szükségesek a beton receptjéhez, bármi lesz is később a felhasználása.
Ám nem elég önmagában az, ha a beton összes fő hozzávalója rendelkezésünkre áll. Ahhoz ugyanis, hogy számunkra megfelelő legyen, tudnunk kell, hogy mindezekből mennyit kell beletenni. Nem véletlen, hogy amikor a szakemberek a beton megfelelő receptúráját emlegetik, akkor konkrétan a beton alapanyagainak megfelelő arányait értik alatta. Vagyis a betonreceptek tulajdonképpen az adott célra felhasználásra kerülő beton hozzávalóinak keverési arányát határozzák meg.
Beton keverési receptek, a megfelelő receptúra kiválasztása
A beton kikeverése során az összetevők változnak, végső, kikevert össztömegük kisebb lesz, mint az eredeti tömegük. Ezt nevezik a betonszakmában veszteségeknek, és elsősorban a víz elpárolgása és a cementlé elfolyása okozza. Ahhoz tehát, hogy az elkészült beton megfelelő minőségű legyen, a betongyártás során a keverési arányokat elsősorban tömeg szerint határozzák meg.
A betonrecept kiválasztása kétféle szempont alapján történik:
- a víz-cement tényező
Ez azt mutatja meg, hogy mekkora a cement és víz tömegaránya folyadékveszteség (vízpárolgás, cementléelfolyás) után.
- a bedolgozási tényező
Ez abban segít, hogy meghatározzák, hogy az adott minőségű betonból 1 köbméternyi mennyiség pontosan mennyi alapanyagból és adalékanyagból készíthető el.
Egy laikus számára mindez kissé bonyolultnak, nehéznek tűnhet. Ha tehát biztosra akar menni, javasoljuk: ne bízza a véletlenre! Bízza inkább ránk! Mi segítünk meghatározni, kiszámolni, összekeverni a betont a megfelelő recept alapján. Sőt! A kiszállítást és leterítést is megoldjuk! Keressen minket még ma!