Oldal kiválasztása

Beton keverési receptek: mi alapján választják ki a megfelelőt?

Beton és beton között óriási különbségek lehetnek. Ezek a különbségek abból adódnak, hogy az azt alkotó alapanyagok milyen arányban találhatóak meg benne. Van, amelyik frissen kicsit lágyabb – képlékenyebb, ahogyan a szakemberek fogalmaznak – és van, amelyik keményebb. Beton keverési receptek: mi alapján választják ki a megfelelőt?

Ideális esetben a beton összetétele és ezáltal halmazállapota szándékosan olyan, amilyen. Méghozzá azért, mert a kikeverése során figyelembe vették azt, hogy a beton pontosan hol, milyen célra lesz felhasználva. Más betonkeverési recept szükséges ugyanis például kültéri vagy beltéri betonok anyagának kikeveréséhez.

Beton keverési receptek, milyen hozzávalók szükségesek hozzájuk?

A beton legfőbb alkotóelemei, jól tudjuk, háromféle anyag:

  • cement,
  • sóder,
  • víz.

Illetve ehhez járulnak még hozzá az egyéb, a beton minőségét, tulajdonságait módosító, úgynevezett adalékanyagok. De a fentebb felsoroltakat minden valódi betonban megtalálhatjuk. A megfelelő betonrecept elkészítéséhez tehát ezek azok az összetevők, amelyek mindenképpen szükségesek.

Természetesen az, hogy a beton keverési receptek közül melyik lesz a megfelelő, azon is múlik, hogy az alapanyagok milyen minőségűek. Ez ugyanis máris befolyásolhatja például azt, hogy mennyire lesz folyékony az elkészült beton halmazállapota.

Beton keverési receptekbetonkeverő

Beton keverési receptek, vagyis betonkeverési arány

A fenti összetevők tehát mindenképpen szükségesek a beton receptjéhez, bármi lesz is később a felhasználása.

Ám nem elég önmagában az, ha a beton összes fő hozzávalója rendelkezésünkre áll. Ahhoz ugyanis, hogy számunkra megfelelő legyen, tudnunk kell, hogy mindezekből mennyit kell beletenni. Nem véletlen, hogy amikor a szakemberek a beton megfelelő receptúráját emlegetik, akkor konkrétan a beton alapanyagainak megfelelő arányait értik alatta. Vagyis a betonreceptek tulajdonképpen az adott célra felhasználásra kerülő beton hozzávalóinak keverési arányát határozzák meg.

Beton keverési receptek, a megfelelő receptúra kiválasztása

A beton kikeverése során az összetevők változnak, végső, kikevert össztömegük kisebb lesz, mint az eredeti tömegük. Ezt nevezik a betonszakmában veszteségeknek, és elsősorban a víz elpárolgása és a cementlé elfolyása okozza. Ahhoz tehát, hogy az elkészült beton megfelelő minőségű legyen, a betongyártás során a keverési arányokat elsősorban tömeg szerint határozzák meg.

A betonrecept kiválasztása kétféle szempont alapján történik:

  • a víz-cement tényező

Ez azt mutatja meg, hogy mekkora a cement és víz tömegaránya folyadékveszteség (vízpárolgás, cementléelfolyás) után.

  • a bedolgozási tényező

Ez abban segít, hogy meghatározzák, hogy az adott minőségű betonból 1 köbméternyi mennyiség pontosan mennyi alapanyagból és adalékanyagból készíthető el.

Beton keverési receptek

Egy laikus számára mindez kissé bonyolultnak, nehéznek tűnhet. Ha tehát biztosra akar menni, javasoljuk: ne bízza a véletlenre! Bízza inkább ránk! Mi segítünk meghatározni, kiszámolni, összekeverni a betont a megfelelő recept alapján. Sőt! A kiszállítást és leterítést is megoldjuk! Keressen minket még ma!