Oldal kiválasztása

Beton kötési ideje hideg időben: Mixerbetonnal ez sem okozhat gondot

Ha eljön a hideg, eljön az ideje annak is, hogy beszéljünk a téli betonozásról, lehetőleg minden oldalról megközelítve a témát. Milyen veszélyekkel jár a téli betonozás? Ezt akkor lehet jobban megérteni, ha kicsit jobban megismerjük a betont, annak speciális tulajdonságait – így például a beton kötési idejét. Meg azt, hogy hogyan alakul a beton kötési ideje hidegben. Vagy azt, hogy van-e köze a beton fagyállóságának ahhoz, hogy hidegben köt meg a beton. És azt, hogy a beton kötési ideje hidegebb időben sem különösebben lényeges – már amennyiben a betonozáshoz a mixerbetont választjuk.

Hogyan változik hidegben a  beton kötési ideje – és mi az, hogy „hideg”?

…Na de hogyan? Nagyon röviden összefoglalva a beton kötési idejének változását a hidegben: hideg időben a beton kötési ideje (szilárdulásának üteme) – lassul. Ebből kifolyólag pedig, annak érdekében, hogy ne legyen probléma a beton kötési idejével, bizonyos óvintézkedéseket kell tenni. Mármint abban az esetben, ha nem mixerbetont használunk a betonozáshoz.

Hogy milyen óvintézkedéseket ildomos foganatosítani, attól is, függ, hogy milyen mértékben van hideg. De mindenekelőtt: a beton kötési ideje szempontjából mit értünk pontosan azon, hogy „hidegben” történik? Merthogy ez a hivatalos „hideg” nem feltétlenül egyezik meg azzal, amit egy ember úgy általában hidegnek érez.

A beton kötési ideje tehát akkor valósul meg hidegben, ha a környezeti hőmérséklet 2-15°C között van.

Beton kötési ideje hidegben, Beton simítása

 

Beton kötési ideje: milyen óvintézkedéseket kell meghozni hidegben?

Ha a beton kötési ideje hidegebb időben, vagyis a fenti hőmérséklettartomány idején történik, alapvetően kétféle óvintézkedést tudunk tenni:

Az utóbbit leginkább csak üzemben készülő beton, mixerbeton rendelése esetében lehet megoldani. Ha házilag keverjük ki a betont, és abba tennénk ilyen adalékszereket, könnyen előfordulhat, hogy elrontjuk az arányokat. Ezáltal többet árthatunk vele, mint használnánk.

Beton kötési ideje hidegben

Hideg időben a beton kötési ideje: mire ügyeljünk, és a legjobb megoldás

Egyvalamit nem árt még szem előtt tartani: hidegnél is van még hidegebb. A fenti meghatározás alapján a beton kötési ideje szempontjából a „még hidegebb” a +2°C alatti hőmérsékletet jelenti. Ilyenkor már nemigen ajánlott betonozni, hacsak nem mixerbetonnal, szakértők segítségével történik a betonozás, megtéve a további, fokozott óvintézkedéseket.

De az általánosan elfogadott szabály az, hogy rendkívüli hidegben, azaz amikor a napi környezeti középhőmérséklet -10°C alatt van, tilos betonozni.

A kötés közben megfagyott beton végső szilárdsága ugyanis károsodni fog. Ez pedig, a fagyás kiterjedésétől függően, veszélyeztetheti a betonszerkezet stabilitását. A legjobb megoldás tehát, ha kerüljük a hidegben betonozást – vagy mixerbetonnal betonozunk, szakértő segítségével.