Oldal kiválasztása

Sokak számára okoz fejtörést, mennyi ideig kell várni ahhoz, hogy az épülő ház betonalapja megkössön, és lehessen folytatni az építkezést. De mit is értünk tulajdonképpen azon, hogy „megköt” a beton?

Beton kötési ideje – mit jelent az, hogy megköt?

Kezdjük az alapokkal: a beton egy mesterséges anyag, ami hasonlít a kőhöz, de legalább háromféle különböző alapanyagból lett kikeverve. E három fő anyag a cement, a víz és az adalékanyag. Az összekeverés eredménye egy viszonylag laza, alakítható halmazállapotú matéria lesz, amit olyan formájúra alakítunk, amilyet szeretnénk.

A víz mint alapanyag, bár logikusnak tűnne, de elsősorban nem azért fontos, hogy a beton megfelelően képlékeny legyen. Valójában a beton kötőanyagának, a cementnek a hidratációjához szükséges. Ezt más néven „kötés”-nek nevezzük, ami azt jelenti, hogy elérte a megfelelő szilárdságot a várható terheléshez.

A még meg nem kötött vagy csak kissé megszilárdult beton különösen sérülékeny. Ezért figyelni kell rá, hogy ilyenkor ne érhesse semmiféle sérülés! Ha a beton már minimálisan megkötött, akkor rálépéskor már nem látszik meg a cipő nyoma. Ez általában már fél nap után bekövetkezik, azonban még korántsem jelenti azt, hogy a beton felkészült a terhelésre!

Beton kötési ideje - Mixerbeton

Beton kötési ideje – a szilárdság nem egyenlő a száradással

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az, hogy a beton „szárad”, nem jelenti azt, hogy szilárdul. A cement fenti hidratációs folyamata miatt a kötési időszak alatt elegendő víztartalommal kell rendelkeznie, tehát ilyenkor folyamatosan nedvesen kell tartani. A kiszáradás miatt ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy megrepedezik. A nedvesen tartás ideje több tényezőtől függhet, például:

  • a szerkezet típusa;
  • időjárás (a meleg, száraz idő nagyobb nedvesítést igényel);
  • a zsaluzat anyaga;
  • a beton összetétele, azaz a cement és adalékanyagok fajtája.

A fenti sok tényező változatossága miatt érdemes minimum 2-3 hétig nedvesen tartani a betont.

Beton kötési idő – mennyi idő alatt szilárdul meg?

Mindez azt jelenti, hogy a beton kötési ideje eleinte (első napokban) gyors, majd egyre lassuló ütemben folyik tovább. Ez a folyamat akár több hónapig is eltarthat, mire valószínűsíthető, hogy tökéletesen befejeződött.
Gyakorlati szempontból viszont elmondható, hogy a beton kötésének ideje alatt az első hónap a legfontosabb. Ezen az időszakon belül különös gondosságot igényel az első két hétben. Ilyenkor mindenképp védeni kell mindenféle sérülés veszélyétől (rálépés, rázkódás, nagy hőingadozás).

Mivel a beton élettartamát nagymértékben befolyásolja, hogy hogyan kezelik azt a kritikus időszakokban, mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

Beton kötési ideje - Betonkeverő