Oldal kiválasztása

Ahhoz, hogy a megfelelő minőségű betont válasszuk ki, mindenekelőtt azzal kell tisztában lennünk, hogy pontosan milyen célra fogjuk azt használni. A betont mint alapanyagot bizonyos szabványok szerint szokták adott minőségi kategóriákba sorolni, ezek a beton minőségek. Lássuk ezeket most egy kicsit részletesebben!

Beton minőségek a testsűrűség szerint

Testsűrűsége alapján a beton lehet:

  • könnyűbeton (LC, 800-2000 kg/m3);
  • normálbeton (C, 2100-2600 kg/m3);
  • nehézbeton (HC >2000 kg/m3).

A beton sűrűsége azt is meghatározza, hogy milyen területeken melyiket célszerű használni.

A könnyűbetonokat alkalmazzák például hőszigetelő rendszerek beépítésekor.

A legsűrűbben a normálbetont használják, annak optimális tulajdonságai miatt. Ezért más néven szerkezeti betonként is említik.

A nehézbeton viszont már egyedi tulajdonságaiból adódóan speciálisabb területen alkalmasabb, ilyen lehet a sugárvédelem.

Beton minőségek, Beton - Dimenzió

Beton minőségek a nyomószilárdság alapján

Mind a könnyű-, mind a normál- és nehézbeton esetében vizsgálják a nyomószilárdságot is. Ez a tulajdonság tulajdonképpen azt a legnagyobb nyomóerőt mutatja, amelyet az adott betonfajta törés illetve repedés nélkül kibír.

A beton nyomószilárdságát úgy szokták meghatározni, hogy úgynevezett hengerpróbát alkalmaznak rajta, és az eredmény alapján minősítik. Ez kétféle módon történik. Az egyik során 300 mm magas és 150 mm átmérőjű, végig víz alatt tárolt próbahengert alkalmaznak. A másik, európai szabvány szerint pedig a beton szilárdságát ezen túl meg kell adni a kockaszilárdságuk alapján is. Ezt egy 15 cm élhosszúságú próbakockán határozzák meg.

A nyomószilárdságot a betonjelölés (LC/C/HC) utáni szám szokta jelezni.

Beton minőségek a környezeti osztályozás alapján

A beton hosszú távon is megtartott minőségét nagymértékben befolyásolja az, hogy a használat során milyen környezeti hatások érik. Így a különböző betonokat az alapján is minősítik, hogy milyen behatásokkal szemben ellenállóak.

A különböző környezeti behatásokkal szembeni ellenállóság szerint a betonminőség lehet:

  • fagyálló/olvasztó só álló (XF);
  • vízzáró (XV);
  • kopás/korrózióálló (XK).

Beton minőségek: speciális betonfajták

Különösen fontos betonszerkezetek esetében speciális, összetett betont szoktak alkalmazni, melynek óriási előnye tartóssága, időtállósága és hosszú élettartama.

Ez nem más, mint a vasbeton, ami tulajdonképpen a fém és a beton előnyös tulajdonságait ötvözi. A vasbeton ugyanis nem más, mint betonba ágyazott acélbetét.

Az acélszerkezetet a beton védi a korróziótól, mivel nem engedi át az oxigént. Az acélszerkezet pedig jelentősen megnöveli a beton teherviselését, ami által különösen ellenálló felületet kapunk.

Hátránya viszont, hogy a megfelelő szilárdságot csak 5°C-nál magasabb hőmérsékleten tudja elérni, illetve sokáig tart a beépítése a helyszínen.

Ha valóban minőségi, az elképzeléseire szabott betont szeretne, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

Beton minőségek, Beton - Dimenzió