Oldal kiválasztása

Bizonyos építkezések során előfordulhat, hogy a beton pumpálására lesz szükség. De mi is az a beton pumpálás, mikor használjuk, miért jó?
Lássuk a felmerülő sok kérdést most sorban, egyesével.

Beton pumpálás – mi az, hogy betonpumpálás?

A betont az esetek nagy részében valamilyen formában mozgatni kell, azaz el kell juttatni az egyik helyről a másikra.

Ám legtöbb esetben ez nem olyan egyszerű. Már csak azért, mert a beton nem egy könnyű anyag. 1 m3 beton súlya mintegy 2300 kg. De azért is, mert alapesetben nem ott van, ahol a későbbiekben szükség lesz rá.

Beton pumpálása – hogyan lehet „mozgatni” a betont?

A betont sokféleképpen el lehet juttatni a rendeltetési helyére. Lehet puszta kézzel, némi vödör segítségével, és lehet gépi megoldásokkal.

Ha nem kézzel végezzük, akkor általában egy hosszú cső segíthet nekünk ebben. Ideális esetben, ha lefelé kell mozgatni, akkor a beton szépen lecsúszik a cső megfelelő végébe, a célhelyre.

De a gyakorlatban ez ritkán valósul így meg. Inkább az a jellemző, hogy a csövön keresztül mennie kell mindenfelé: vízszintesen, fölfelé, legegyszerűbb esetben lefelé.

Ilyenkor merülhet fel a pumpálás/szivattyúzás. Ezek az automatizált mozgatási folyamatok teszik lehetővé a beton mindenféle irányú mozgatását.

Beton pumpálás

Beton pumpálás – milyen betont lehet pumpálni?

A beton alapesetben bedolgozás előtt nem teljesen szilárd halmazállapotú, azaz szaknyelven képlékeny. Ennek köszönhető az, hogy a betonanyagok egy része pumpával mozgatható.

Ám nem mindegy, hogy mennyire képlékeny. Általánosságban elmondható, hogy azok a fajták, melyekben nincsen elég finomrész és cement, nem pumpálható.

Az előre gyártott betonok közül azok a megfelelők, melyek jelölése legalább C12-15-ös nyomószilárdságú, de inkább C16-20-nak kell lennie a pumpáláshoz.

Készbeton

Beton pumpálása – mivel pumpálják a betont?

A beton megfelelő helyre pumpálására egy speciális eszközt alkalmaznak, melynek neve – nem véletlenül – betonpumpa. Ez egy olyan szerkezet, ami különféle hosszúságú csővel vagy más néven gémmel rendelkezik. Ebben a csőben megy végig a beton a pumpálás során.

Egy másik, pumpálásra alkalmas eszköz is van még, ami egyben szállítóeszközként is tud funkcionálni. Ennek neve pumix, ami a „pumpa” és a „mixer” szó összevonva. Ugyanis ezen a teherautón van egy tartály, mixer, ebben szállítja a betont, de egyúttal egy csővel is fel van szerelve.

Beton pumpálás

Mikor van szükség a beton pumpálására?

Elsősorban olyan építési helyszíneken, amikor nehéz megközelíteni a területet.

De jól jöhet akkor is, ha nagyobb mennyiségű betont kívánunk minél rövidebb idő alatt leteríteni.

Azt, hogy szükség lesz-e az építkezés során betonpumpálásra, általában az előzetes felmérés során az ezzel foglalkozó szakemberek tudják megállapítani.

Beton pumpálás – hogyan rendelhetem meg?

A legegyszerűbben akkor, ha a Beton – Dimenzió – hoz. Elvégre mi pont ezért vagyunk. A tökéletes betont nyújtjuk és juttatjuk el a tökéletesen megfelelő eszközeinkkel, az Ön tökéletes építménye érdekében.