Oldal kiválasztása

Néhányunk talán még emlékszik nagyszülei vidéki háza előtt a betonjárdára: tükörsima felülete tökéletesen egyenletes volt. Vajon hogyan lehet elérni, hogy napjainkban is ilyen sima betonfelületünk legyen: hogyan és mikor kell simítani a betont?

Beton simítása – az aljzatkiegyenlítés alapja

Talán nem szükséges különösebben részleteznünk, hogy miért fontos, hogy az építkezés során előállított betonfelület minél simább, egyenletesebb legyen. Ez pedig kiemelten fontos olyan esetekben, mikor a beton járófelületként funkcionál. Elvégre egy járdának, autóútnak, ház padlójának simának kell lennie ahhoz, hogy megfelelően használni tudjuk.

Így tehát a beton simítása egy alapvető munkafázis a betonozás során, melyet a beton tömörítését követően kell elvégezni.

Beton simítása

Beton simítása – hogyan történik?

A beton simítása történhet kézzel, emberi erővel, de külön gép is létezik erre a célra. Ezen kívül különböző adalékanyagok hozzáadásával is növelhető a betonfelület simasága.

  1. Gépi betonsimítás

A betonsimításra használt eszköz az úgynevezett rotoros betonsimító vagy más néven helikopter rendszerű simító. Ezeket a friss, de kissé már megszilárdult betonfelületeken alkalmazzák, és segítségükkel teljesen egyenletes, tömör és sima betonfelület érhető el.

Előnye, hogy használata egyszerű és gyors, így sok energiát és időt lehet megspórolni vele. Hátránya viszont, hogy az ezzel elkészült tükörsima felülete, amennyiben vizes lesz, az átlagnál csúszósabbá válik. Ezért ezzel a módszerrel inkább beltéri és nem járófelületeket tanácsos simítani.

Beton simítása

  1. Betonsimítás kézi eszközökkel

A legegyszerűbb kéziszerszám a beton simításához a kőműveskanál, ám ez elsősorban inkább a durvább felületeken érdemes használni. Ilyen lehet például egy habarcsba ágyazott lapburkolat.

Vízszigetelés és igénytelenebb ragasztott burkolatok alá már inkább fasimítót érdemes használni. Ilyenkor a következőképpen érdemes eljárni:

  • Rögtön a beton tömörítése után a beton felületére átszitált cementport szórnak. Méghozzá úgy, hogy a lehető legegyenletesebben legyen elterítve a réteg.
  • Ez a kiszórt cementpor képes felszívni a beton tömörítése során az annak felületén kicsapódott cementlét.
  • Ebben az esetben a száraz felületet (mely elüt a környezetétől, mert világosabb színű), vízpermettel, fröcsköléssel nedvesítik be.
  • Az így átnedvesedett cementpor aztán könnyen egyenletesre simítható a fasimító segítségével.

Beton simítása

Beton simítása szőnyegpadló alá

Ha otthonunkban járófelületként szőnyegpadlót vagy műanyagpadlót szeretnénk, akkor az alatt különösen sima és egyenletes betonfelület szükséges.

Ebben az esetben a fentiekben részletezett, fasimítóval végzett eljárás után híg cementport terítenek le a felületre mintegy félméteres sugarú körben. Ezt aztán tükörsimára dolgozzák vassimító segítségével, melynek eredményeképpen tökéletesen egyenletes felületet kapnak.

Betonozás a betonozz.hu csapatával, betonjával és eszközeivel – hogy biztos legyen benne: építkezése a megfelelő kezekben lesz!