Oldal kiválasztása

Betonozás a nyári forróságban

3+1 praktikus tanács, amit érdemes megfogadni

Talán sokan tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy egy építkezés során mindenképpen figyelembe kell venni egy rendkívül fontos tényezőt. Ez pedig nem más, mint a munkálatok során a várható időjárás. Nagyon nem mindegy, hogy a betonozás a nyári forróságban, vagy éppen ellenkezőleg, télen, a kemény fagyok idején történik.

Betonozás a forróságban: nemcsak nekünk rossz, hanem a betonnak is

Ha a betonozás idején nemhogy meleg, de kifejezett forróság van, az károsíthatja a használt beton minőségét. Sajnos ez a probléma a betonozás bármelyik fázisa során bekövetkezhet, ezért a nyári forróságban különösen oda kell figyelni, hogyan betonozunk. A nyári forróságban történő betonozás során különösen ügyelni kell:

Fontos tudni, hogy ilyenkor nemcsak a hőmérséklet magasabb, de a beton és az abból készült szerkezet is melegebb az átlagnál.

Betonozás a nyári forróságban, Betonjárda készítés, járda betonozás

Betonozás a nyári forróságban: néhány praktikus tanács

Korábban már megemlítettünk néhány dolgot, mire érdemes figyelni a nyári forróságban történő betonozás során. De, tudjuk jól, jótanácsból sosem lehet elég, így összegyűjtöttünk még néhány tippet, ami segíthet a nyári forróság során a betonozásban.

  1. Ügyeljünk a beton megfelelő nedvességtartalmára

A beton tartósságának egyik kulcsfeltétele, hogy használata során kellő mennyiségben tartalmazzon vizet. Nedvesítsük elő az aljzatot és a zsaluzatot betonozás előtt, hogy az ne tudja elszívni a betonból a nedvességet. Viszont az sem jó, ha túl sok víz van benne, ezért arra is ügyeljünk, hogy ne vizezzük túl a betont.

  1. Tartsuk be a „frisset a frissre” elvet a nyáron történő betonozás során

Dolgozzuk össze alaposan az egymásra kerülő betonrétegeket, úgy, hogy ne tudjanak benne rések, hézagok kialakulni. Ha ugyanis ez megtörténik, a betonszerkezet sokkal sérülékenyebb lesz, mert könnyen megrepedezhet. Ráadásul ezekbe a résekbe befolyhat a víz, ami tönkreteheti az egész betonacél szerkezetet.

  1. Ne hagyjuk kiszáradni a betont a nyári forróságban

A beton utókezelése során folyamatosan locsoljuk a betont legalább egy hétig, illetve ne hagyjuk, hogy a benne levő víz elpárologjon. Ez megoldható zsaluzatban tartással vagy különböző takarófóliákkal is.

És végül: nem mindegy, hogy milyen betonalapanyagot használunk. Válasszunk olyan cementet, ami alkalmas a nyári forróságban történő bedolgozásra, illetve ami még egyszerűbb: rendeljünk betont megbízható forrásból.

Betonozás szakemberrel, kiváló, minőségi alapanyagokkal. Betonozzon akár télen, akár a nyári forróságban: ha minket választ, bízhat benne: a mi betonunk mindent és mindenkit túl fog élni. Forduljon bizalommal kollégáinkhoz, és együtt megtaláljuk a tökéletes megoldást.