Oldal kiválasztása

Betonozás pumpával: 4+1 jótanács

Betonozni lehet úgy, hogy mi magunk csinálunk mindent, a beton kikeverésétől kezdve a beton utókezeléséig. Ezt főleg azok választják, akik értenek valamennyire az építkezéshez, illetve csak kisebb, kevésbé fontos munkálatok esetében lehet célszerű.

Aztán pedig lehet betonozni pumpával is. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen az egész építkezést egy szakértő cégre bízzuk. Hiszen, mint látni fogjuk, a pumpával történő betonozáshoz speciális beton, speciális szállítóeszközök kellenek, melyekhez minden esetben hozzáértő kézre van szükség.

Betonozás pumpával, Mixerbeton, Beton - Dimenzió

Betonozás pumpával, Mixerbeton, Beton – Dimenzió

Betonozás pumpával: milyen betont lehet pumpálni?

Akik olvastak már a cikkeink közül, bizonyára jól tudják: a beton egyik legnagyobb előnye, hogy frissen nem szilárd, hanem képlékeny. Ezért lehet jól alakítani, de ennek köszönhető az is, hogy pumpálni lehet.

De azért ahhoz, hogy a beton pumpálható legyen, a megfelelő, valóban pumpálható típusú betont kell megrendelni. Ehhez mindenekelőtt az szükséges, hogy a betonnak elegendő cementet és finomszemcsét kell tartalmaznia. A pumpálható beton minőségének nyomószilárdsága alapján legalább C12/15-ösnek kell lennie.

De összességében elmondható, hogy pumpálásra leginkább a gyárilag előre kikevert transzportbeton a legalkalmasabb.

Betonozás pumpával, Mixerbeton, Beton - Dimenzió

Betonozás pumpával, Mixerbeton, Beton – Dimenzió

Betonozás pumpával: mivel pumpálják a betont?

A válasz arra, hogy mivel pumpálják a betont, rendkívül egyszerű: a betont betonpumpával pumpálják. Ennek az a lényege, hogy a friss betont egy olyan szerkezet segítségével juttatják el a célhelyszínre, amin egy cső van. Ez a cső többféle hosszúságú lehet, sőt, az eredeti pumpát tovább is lehet toldani.

A betonpumpáról azt kell tudni, hogy egy olyan munkagép, ami meglehetősen instabil. Tehát fontos, hogy a betonpumpát megfelelően ki kell ékelni vagy szakszóval: talpalni. Ehhez pedig elegendő méretű térre van szükség – ami adott esetben akár 12 méter is lehet. Az sem mindegy, hogy milyen a talaj, ahol a betonpumpát fel szeretnénk állítani. Ha ugyanis nem egyenletes, túlzottan laza vagy túl meredek, akkor mindenképpen érdemes előtte szakember tanácsát kikérni.

Betonpumpa, Beton - Dimenzió

Betonpumpa, Beton – Dimenzió

Betonpumpa: mire érdemes figyelni?

Ha a betonozás pumpával történik, az azt jelenti, hogy a lehető legjobb és legmegbízhatóbb betonozási módot választottuk. A transzportbetont ugyanis jó minőségű, azt a megfelelő szállítóeszközzel hozzák ki, és a kiterítése is megoldott a pumpa segítségével.

Ám azért itt is van néhány dolog, amire érdemes figyelni, azon túl, hogy nem mindegy, milyen talajon áll a betonpumpa. Íme néhány tanács, hogy elkerüljük a betonpumpával való betonozás hátulütőit:

  • A betonpumpa használata előtt ellenőrizzük, hogy ne legyenek az útjában zavaró légkábelek.
  • Sose álljon üresen a betonpumpa, hogy ne kelljen feleslegesen fizetnünk a kölcsönzésért.
  • A betonpumpa rendkívül gyorsan működik, ezért a betonozási munkálatoknak is tudnia kell követnie a tempót.
  • A pumpából az indító, híg keveréket ne engedjük bele a zsaluzatba.

Várjuk megkeresését!