Oldal kiválasztása

Betonozás télen, ha nincs mixerbeton

A betonozás télen nem túl jó ötlet. Kinek van kedve téli fagyokban, odakinn órákig nehéz fizikai munkát végezni, kezelni a mixerbetont és különböző gépeket?

A kérdést természetesen nem gondoltuk komolyan. Mi bármikor szívesen dolgozunk. Nekünk éppen az érdekünk, hogy ne álljon le a munka, hanem folyamatosan ügyfeleink rendelkezésére állhassunk. A fő gondot valójában a betonozás anyagainak és azok téli faggyal szembeni érzékenysége jelenti. Nem véletlen, hogy a téli betonozásra külön ajánlásokat fogalmaztak meg, annak érdekében, hogy ha kifogás merül fel, legyen mire hivatkozni.

De mi az oka annak, hogy nem annyira szerencsés a betonozás télen? A probléma gyökere a hiányban keresendő, és abban, hogy ez kétféle módon tud ártani a betonnak és abból készült szerkezetnek. Máris megmagyarázzuk ezt a rejtélyes kijelentést.

Betonozás télen, Vízzáró beton

Betonozás télen

Betonozás télen, azaz fagypont alatti hőmérsékleten

Mindenekelőtt tisztázzuk, mit is jelent a betonozás „télen”, ami miatt a szakik inkább mixerbetonnal betonoznának. Mert hát tulajdonképpen nem az évszakkal van a baj, az akár kifejezetten szép is lehet. És ha nem megy a hőmérséklet 15°C fok alá, még probléma sincs a téli betonozással.

A gond azzal van, ha ennél hidegebb, egészen pontosan jóval hidegebb van: amikor bekövetkeznek a fagyok. A téli betonozás problémáját ugyanis konkrétan a fagyok okozzák.

Betonozás télen, a fagyott földre

Ha jönnek a téli mínuszok, akkor lesznek fagyok. A föld megfagy (innen a „talaj menti fagy” kifejezés) – mégpedig előbb, mint ahogy a levegő.

Miért probléma ez a téli betonozásnál? Mert ilyenkor a talajban található víz jéggé fagy – ami aztán olvadáskor vízzé válik. És ezzel együtt rögtön el is folyik a földből. Ami azt jelenti, hogy könnyen azzal szembesülhetünk, hogy az a szilárd felület, amire betonoztunk, egyszerűen eltűnt a beton alól: hiányzik. A beton ilyenkor – ha nem mixerbeton – lesüllyed, és egész egyszerűen elveszíti stabilitását, szilárdságát.

Betonozás télen, Vízzáró beton

Betonozás télen, fagyott alapanyagokkal

Magának az épülő szerkezet alapanyagának – a betonnak és vasalatnak – sem tesz jót, ha megfagy, hasonló okok miatt.

Ha a vasalatot bedolgozás előtt víz éri, ami megfagy, az egy jégpáncél burkolatot fog alkotni körülötte. Ebben az esetben, hiába vonjuk be betonnal, pont az fog elvészni, ami a vasalt beton óriási előnye. Felmelegedéskor ugyanis a jégpáncél semmivé olvad, azaz a beton és a vasalat között hiány alakul ki. Így olyan, mint ha nem is lennének egymásnak.

Másrészt a beton maga – amennyiben nem mixerbeton, melybe lehet fagyálló adalékanyagot keverni – károsodhat fagyban történő kikeveréskor. A beton egyik alapanyaga, a víz megfagy, és csak kötést követően olvad fel. Ezáltal a sóderszemek között lyukak, hiányok alakulnak ki.

Betonozás télen, a megoldás: bízza szakértőre, és használjon mixerbetont!