Oldal kiválasztása

Betonozás tippek, ha nincsen kéznél mixerbeton

A betonozás házilag sokkal bonyolultabb, körülményesebb, időigényesebb – és legtöbbször drágább, mint ha előre kevert mixerbetonnal dolgozunk. A mixerbetonnál ugyanis nem nekünk kell kikevernünk a betont, hanem előre elkészítik, ráadásul az adott munkához lehető legjobb összetételben, minőségben.

De nemcsak a beton kikeverését spóroljuk meg, ha a mixerbetont választjuk. A mixerbeton rendeléssel alapvetően együtt jár az is, hogy kiszállítják a mixerbetont. Sőt, akár magát a betonozási munkálatot is elvégzik helyettünk, és a megfelelő eszközökkel leterítik nekünk a mixerbetont.

Betonozás tippek: csak ha nincs lehetőség mixerbeton rendelésre

Ám mi van akkor, ha olyannyira kis betonozási munkálathoz kell a beton, hogy nem éri meg, hogy mixerbetont rendeljünk? Gyakorlatilag ugyanis ebben az egy esetben van értelme nekünk belevágni a betonozásba. Minden más esetben a mixerbeton választása a legjobb megoldás.

Betonozás tippek, Beton - Dimenzió

Ha tehát mindenképpen mi magunk akarjuk elvégezni a betonozást, érdemes átgondolni a betonozás előkészületeit. Illetve az sem árt, ha első kézből, szakértőktől próbálunk információkat szerezni a betonozással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról. Ha pedig ezeket már mind gondosan áttanulmányoztuk, íme még néhány tipp annak érdekében, hogy minél jobban sikerüljön a házi betonozás.

Betonozás tippek a beton kikeveréséhez és bedolgozásához

A gyakorlat azt mutatja, hogy csak papíron tűnik olyan egyszerűnek a beton kézileg történő kikeverése. Ezek a tippek némi segítséggel szolgálhatnak a beton kikeverése során:

Tippek a betonkeverés helyszínére:

  • Ne a sima talajon, hanem stabil felületen (vaslemez, betonaljzat) végezzük a betonkeverést! Így jobban elkerülhetjük a nem mixerbeton szennyeződését.
  • Ügyeljünk arra is, hogy a betonkeverés szélárnyékban, napsütéstől védett helyen történjen!

Tipp a kikevert beton minőségére:

  • Ne feledjük: házilag kikeverni csak földnedves és képlékeny konzisztenciájú betont lehet. Tehát ha megoldható, válasszuk inkább az előre kikevert, garantált minőségű mixerbetont.

Betonozás tippek, Beton - Dimenzió

Tippek a beton kikeverésére:

  • A betonhoz szükséges vizet egyenletesen adagoljuk keverés közben, hogy a keverékből ne mossa ki a cementet. Figyeljünk a pontos adagolására is: érdemes rózsás kannából adagolni a vizet, és jó előre kimérni a pontos vízmennyiséget.
  • A cementet és a sódert legalább háromszor keverjük össze szárazon. Akkor lesz tökéletes az elegyük, ha teljesen egyszínűvé alakult a keverék.

Tippek a betonozás folyamatára:

  • Mielőtt nekilátnánk a betonozásnak, vegyük át pontosan a beton bedolgozásának módját, és készítsük elő az összes betonozáshoz szükséges eszközt.
  • A kész betonkeveréket ne tartogassuk sokáig. Legkésőbb az elkészültétől számított 1-3 órán belül dolgozzuk be a betont.
  • Ugyancsak ne várjunk sokat az egyes betonrétegek bedolgozása között. Ahhoz, hogy kellően egybeálljanak a betonrétegek, egy órán belül érdemes egymásra teríteni őket.

De a legjobb tipp: válassza a mixerbetont és a betonozás szakértőit!