Oldal kiválasztása

Betonozás zsalukővel: fontos a vasalás is

Betonozni lehet hagyományosan, azaz a kizsaluzott területen kiteríteni a képlékeny betont, majd a beton megkötése után elbontani a zsaluzatot.

De lehet ennél jóval egyszerűbben is: ha a betonozás zsalukővel történik. Ezzel gyakorlatilag egyesítettük magát a betont és a zsaluzását, hiszen a zsalukőbe is beton fog kerülni. A zsalukővel történő betonozás sok szempontból előnyösebb: olcsóbban jöhetünk ki, és jóval egyszerűbbé válnak a munkálatok is.

Betonozás a különböző fajta zsalukövekkel

Ha úgy döntünk, hogy magunk vágunk bele a zsalukővel való betonozásnak, minden megrendelt raklapon háromféle zsalukövet fogunk találni. Ezek közül mindegyiket fel fogjuk tudni használni az építkezés zsaluköves betonozási munkái során:

  1. normál zsalukő

Ebből van a legtöbb, nem véletlenül, hiszen ez a zsalukő a leggyakrabban használt elemtípus. A raklapon a 40 db zsalukőből 30 biztosan ilyenfajta lesz. Ezzel a zsalukővel szokták a betonozás egyenes szakaszait kiépíteni (pl. betonfal, lábazat építése során).

A sima zsalukőnek négy oldala van, és a belső falainak felső részén kis rések vannak. Ezek a vájatok szolgálnak a zsaluköves betonozás során a vasalat szálainak tartására. A sima zsalukövet bárhol el lehet vágni.

  1. könnyen vágható zsalukőelem

Ez a fajta zsalukő tulajdonképpen teljesen olyan, mint a sima zsalukő, csak az illesztőszárnyain van egy kis vájat. Ez arra szolgál, hogy könnyen el lehessen vágni azon a részen. Ha elvágjuk, akkor kapunk egy végelemet, ha nem, akkor pedig sima zsalukőként használhatjuk. Ebből a zsalukőfajtából 5 db-ot találhatunk egy raklapon.

  1. sarokelem- vagy más néven végelemzsalukő

Ahogyan a neve is mutatja, ezt a fajta zsalukövet akkor használják, amikor elágazásokat, falvégeket vagy sarkokat építenek. Ez annyiban különbözik a sima zsalukőtől, hogy a közepén egy dupla beton elválasztóréteg van, és itt lehet kettévágni. A végelemű zsalukő falán nincsen előre kivájt rés a vasszálaknak. A 40 darabos raklap-szettben végelemzsalukőből 5 db szokott lenni.

Betonozás zsalukővel

Betonozás zsalukővel

Zsalukővel való betonozás során is szükséges a vasalat

Mivel a zsaluköves betonozás korántsem ad olyan szilárdságot egy betonépítménynek, mint a hagyományos betonozás, fontos, hogy meg legyen erősítve. Ezt leghatékonyabban vasalással tehetjük meg.

A zsalukővel történő betonozás során egyrészt vízszintesen, minden lefektetett zsalukősorra két szál betonvasat kell fektetni (erre vannak a vájatok). Másrészt még mielőtt a betont beleöntenénk a zsalukőbe, függőlegesen is meg kell erősíteni betonvassal, úgy, hogy beleállítjuk a zsalukövekbe. Miután a betont beleöntöttük, kellőképp elsimítottuk és légbuborékmentes tömörítése megtörtént, a vasaknak kb. 20 centiméterre kell, hogy kiálljanak a betonépítményből.

Betonozás zsalukővel

Betonozás zsalukővel:fontos a vasalás.

Ha azonban igazán stabilnak szeretné tudni családi házát, rendeljen mixerbetont/transzportbetont a szakértőtől. Mi kikeverjük, leszállítjuk, és még hasznos tanácsokkal is ellátjuk. Beton Dimenzió Kft.:, a betonozás szakértője.