Oldal kiválasztása

Betonozási tanácsok: ezeket érdemes betartani, hogy jó legyen

A betont elsősorban kétféle okból szeretjük: egyrészt olcsó és könnyen beszerezhető, másrészt olyan anyag, amivel egyszerű dolgozni. Ám attól, hogy a beton egy jó építészeti anyag, a betonnal kapcsolatos munkálatok, vagyis a betonozás nem válik feltétlenül egyszerűvé.

Nagyon sokan vágnak bele a betonozásba maguk, házilag, hogy az otthonuk körüli betonozási munkálatokat elvégezzék. Ez nem is feltétlenül baj, elvégre számos olyan kisebb feladat van, amit tényleg nem biztos, hogy mindenképpen szakemberre kell bízni. Például egy kerítés, járda, lépcső betonozását saját kezűleg is megoldhatjuk. Ebben az esetben viszont érdemes a szakiktól néhány jól bevált tanácsot megfogadni.

Betonozási legfőbb tanács: a jól végzett munka kulcsa a 3 alap

Maga a betonozás számtalan kisebb-nagyobb feladatból, fázisból áll, melyeknek mind-mind megvan a maga apróbb gyakorlati „trükkje”. Ezekkel a legtöbb betonozási szakember tisztában van, ezért nem árt megkérdezni őket, ha esetleg a munkálatok során valamiben elbizonytalanodnánk.

Ám van három olyan tényező, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy jó, stabil, időtálló betonszerkezetet kapjunk a betonozás végén.

Betonozási tanácsok: az 1. számú tanács a tervezés fontossága

Mielőtt bármiféle gyakorlati, kivitelezési munkálatba belekezdenénk, először végig kell gondolni a teljes betonozási folyamatot. Sorra át kell vennünk a következő kérdéseket, problémákat és ezek megoldási lehetőségeit:

  • a betonozási munkálat pontos felmérése;
  • a betonozási feladatok meghatározása, sorrendjének felállítása;
  • a betonozáshoz szükséges időigény felmérése;
  • a szükséges munkaerőigény felmérése;
  • a betonozáshoz szükséges eszköz-, munkagépigény felmérése;
  • a betonalapanyag beszerzésének meghatározása;
  • a betonozáshoz szükséges anyag meghatározása, a szükséges mennyiség kiszámítása;
  • a betonozás helyszínének felmérése, az esetlegesen felmerülő problémákra megoldás keresése…

…csak hogy a legfontosabbakat említsük. De ezeken kívül is számos olyan kérdés merülhet fel, amit először elméletben érdemes megoldani. Ez már csak azért is, jó, mert így akkor a betonozás során már elegendő, ha csakis a gyakorlati megvalósításra koncentrálunk.

Betonozási tanácsok: zsaluzás

Betonozási tanácsoknál a 2. számú tanács a tökéletes betonalapanyag

Jó minőségű beton hiányában nem képzelhető el jó végeredménnyel végződő betonozási munkálat. Hiába tervezünk meg mindent gondosan, végezzük el a betonozást úgy, ahogyan elő van írva, ha a rendelkezésre álló betonunk silány.

Az előre megrendelt transzportbeton például nagy valószínűséggel nem fog csalódást okozni, köszönhetően a szigorú előírásoknak, amiknek meg kell felelniük. Ráadásul, ha jó helyről rendeljük meg, a beton kiszállításával sem kell bajlódnunk.

Betonozási tanácsok: a 3. számú tanács a gondos utókezelés

A betonozás a beton leterítésével még nem ért véget, sőt. Ilyenkor következik egy olyan fázis, amire különösen nagy gondot kell fordítani: a beton utókezelése.

Betonozás szakértelemmel, a betonozás szakértőjével: betonozz.hu. Keressen minket, várjuk hívását!