Oldal kiválasztása

Betonrendelés, mi az, amit tudni kell róla?

Építkezésbe fogott? Végre valóra válthatja álmai házát? Engedje meg, hogy segítsünk elérni ezt a nemes célt. Olvassa el a betonrendelés kisokost.

Betonrendelés – a beton az alapja mindennek

Ez esetben nagy valószínűséggel mindenképpen szükség lesz az építés egyik legfontosabb alapanyagára, a betonra. Szerencsére biztosan lesz majd segítsége abban, hogy pontosan milyen, mennyi betonra lesz szüksége. De a beton megrendelése minden bizonnyal az ön feladata lesz. Lássuk, mit kell tudni ahhoz, hogy ezt a feladatunkat jól lássuk el.

Betonrendelés – a beton az alapja mindennek

Betonrendelés – a beton az alapja mindennek

Betonrendelés – mit kell tudni hozzá

  1. Mire szeretnénk használni a betont?

A legfontosabb, amivel feltétlenül tisztában kell lennünk, az az, hogy a szükséges betont milyen célra szeretnénk megrendelni és felhasználni. Ezt legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy megnézzük az építési terveket, ugyanis abban szerepelnek a szükséges betonminőségek adott jelölései.

  1. Mennyi betonra lesz szükségünk?

Erre a kérdésre is a tervrajzok információi fogják megadni nekünk a választ. A szükséges mennyiséget általában köbméterben kell megadni. Ezt az értéket pedig a tervekben szereplő betonfelület (a betonozni kívánt szerkezet hosszúságának, szélességének és magasságának szorzata) alapján lehet meghatározni.

Tipp:

Nem árt a rendelésbe belekalkulálni az esetleges eltéréseket. Ugyanis előfordulhat némi pontatlanság a munka során (zsaluzáskor, szintezéskor vagy a földmunka során). Ezért általában a kiszámított mennyiségnél 5-10%-kal többet szoktak rendelni a biztonság kedvéért.

  1. A beton bedolgozási helyszínre juttatásának módja

Az előre gyártott, kész betont legtöbbször nem elég csak az építkezési címre leszállítani és kipakolni. Annak ugyanis valahogyan oda kell kerülnie a konkrét rendeltetési helyére. Ez alapvetően kétféle módon történhet meg:

  • kézi munkaerővel (az emberek a szállítókocsiból odahordják, ahova kell),
  • betonpumpa segítségével.

Amennyiben a második esetről van szó (magas szerkezetek esetén, pl. koszorú, födém), akkor további kérdés a betonpumpa mérete. Tehát azt is meg kell határozni, hogy milyen gémhossz lesz a feladatra alkalmas.

Betonpumpa, Beton - Dimenzió

Betonrendelés – egyéb tudnivalók

A betonrendeléskor mindenképpen meg kell majd adnunk a pontos szállítási címet és egy kontaktszemély elérhetőségét.

De gyakran előfordul, hogy a betonszolgáltató további kérdéseket fog feltenni az építkezéssel kapcsolatban. Ilyen lehet például, hogy várhatóan mennyi munkaerő lesz kéznél a szállítás során, illetve milyen gépek állnak rendelkezésre a helyszínen. A kiszállítás megfelelő ütemezéséhez fontos, hogy tudják, éppen mikor milyen munkafolyamatok fognak zajlani.

Ezen kívül fontos információ lehet, hogy az építési területre engedélyezett-e, hogy a mixerekkel/pumpákkal behajtsanak, illetve alkalmas-e a helyszín a behajtásra. (Azaz nem túl laza a talajszerkezet a nehéz járművekhez.)

Ha a fentiek során bármi nehézség merül fel, forduljon hozzánk bizalommal! Ha úgy adódik, ingyenes helyszíni felmérésünk során minden kérdést tisztázni tudunk.