Oldal kiválasztása

Ckt beton, a betonok szürke eminenciása – Mi az, és mire használják?

A ckt-beton egy olyan betonfajta, ami nem egy látványos, különleges, ám mégis fontos szerepe lehet egy építkezés során. A ennek a betonnak ugyanis nagyon is megvan a maga szerepe az építőiparban. Még akkor is, ha avatatlan szemek észre sem veszik a jelenlétét, hiszen általában egy másik felület alatt rejtőzik. A betoniparban az egyik legkelendőbb, leggyakrabban fogyó betonfajta a ckt-beton.

A ckt beton a betonok szürke eminenciása. Tudjon meg ön is többet erről a betonfajtáról!

Mit jelent a „ckt” rövidítés?

A ckt beton elnevezés már csak a szó elején található, idegenesnek hangzó rövidítés miatt is furcsa lehet. De a megoldás tulajdonképpen nagyon is egyszerű.

CKT = cementkötésű teherhordó (alapréteg)

És ezzel egyúttal máris közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, mire is használják az építőiparban ezt a típusú betont.

Milyen fajta beton a ckt-beton?

A beton a transzportbetonok egyik fajtája. Ez annyit jelent, hogy az arra megfelelő betonüzemben állítják elő. A betont készen kikeverve, speciális szállítójárművön szállítják el az építési helyszínre.

A beton egy olyan transzportbeton, amit csak billenőkocsival lehet kiszállítani. Ennek oka az, hogy a beton rendkívül képlékeny.

Ckt beton gyártása - Beton - Dimenzió

A ckt-beton tulajdonságai, különleges összetétele

A  földnedves betonok kategóriájába tartozik, és ezért is igényel speciális szállítást.

A ckt-betont C2 vagy C4 minőségben forgalmazzák, szemcsemérete nagynak számít: 24 vagy 36 mm átmérőjű szokott lenni.

Rendkívüli képlékenységének oka, hogy ez az a betonfajta, amelyik a legkevesebb cementet tartalmazza a földnedves betonok között.

Az alacsony cementtartalom következtében a ckt beton kifejezetten „gyenge” betonnak számít. Ez azt jelenti, hogy ezt a betont szerkezeti betonok építésére nem lehet használni. Megerősítésére még a vasalás sem jelent megoldást, nem lesz tőle tartósabb.

Mégis, ez a beton az egyik leggyakrabban alkalmazott betonfajta. Mi lehet ennek az oka?

Ckt beton gyártása - Beton - Dimenzió

Mire használják a ckt betont az építőiparban?

Tehát rögtön adódik a kérdés: ha ennyire gyenge ez a beton, akkor miért használnak mégis olyan sokat belőle?

A válasz a ckt-beton két tulajdonságában rejlik:

  • Ez a beton az egyik legolcsóbb betonfajta.
  • Elsősorban utak aszfaltrétege alá, valamint járdák és alacsonyabb terheltségnek kitett parkolók alapozására szokták használni.

Ez a  beton tehát nem tartozik az úgynevezett látszóbetonok közé, hanem bizonyos más burkolatok alatt használják, leginkább útépítéshez. Járdát és kis terheltségű utakat viszont meglehetősen sokat építenek, nagy hosszúságban – így a betonból is sok fogyhat el.

A ckt-betonra tehát általában mindig kerül valamiféle további réteg, pl. térkő vagy aszfalt. Legtöbbször az a fő funkciója, hogy megakadályozza a felső réteg megsüllyedését.

A beton vastagságát a terhelés mértéke határozza meg, ettől függően 8-20 cm között lehet.

Transzportbetonra van szüksége? Hívjon minket ma!