Oldal kiválasztása

Fagyálló beton

Bár már sokszor megírtuk, nem tudjuk eléggé hangsúlyozni: a beton az egyik legnépszerűbb építőanyag. Ennek pedig számos oka van.

Egyrészt, a beton olcsó, másrészt könnyen előállítható és könnyen elérhető. Továbbá jól alakítható, és hosszú az élettartama is – már amennyiben szakszerűen van kezelve. Ezen azt értjük, hogy többek között a beton

  • összetételének jó a minősége;
  • szakszerűen van megépítve;
  • valamint gondoskodtak a megfelelő utókezeléséről.

Fagyálló beton, Betonozás, Beton - Dimenzió

Fagyálló beton környezeti hatások ellen

A beton ugyanis, bár nagyon jó építőanyag, bizonyos káros hatások miatt könnyen elveszíti jó tulajdonságait, és válik sérülékennyé.

A beton legnagyobb ellenségei közé tartoznak a szélsőséges időjárási körülmények, ezek közül is a szélsőségesen meleg vagy hideg hőmérséklet. Az utóbbi esetet úgy tudjuk elkerülni, ha fagyálló betont használunk az építkezéshez.

Betonozáskor van fagy, vagy a kész beton fagy el?

A betont a fagy kétféle esetben tudja károsan befolyásolni:

  • ha a kész betonfelület nem fagyásálló, és ennek ellenére szélsőséges hidegnek lesz kitéve;
  • ha a betonozás télen, rendkívül hideg időjárásban történik, és ezt nem veszik figyelembe az építkezés során.

Éppen ezért, ha kellően fagyásálló alapokra szeretnénk helyezni házunk építését, mindkettőre oda kell figyelni.

Beton a hideg időjárási körülményekhez

Az előre gyártott, üzemileg kikevert betonok minőségére szigorú szabályok vannak, melyek többek között a káros hatásokkal szembeni ellenállást is vizsgálják. Az egyes betonfajtákat ugyanis különböző osztályokba sorolják, többek között a környezeti hatásokkal való ellenállásának mértéke alapján.

A környezeti hatásokat nagy X betűvel jelölik. Az ezt követő betű pedig azt mutatja, hogy melyik környezeti hatásnak áll ellen az adott betonfajta. A fagyálló betontípus jelölése: XF (azaz, ha ezt látjuk egy betontípusnál, az azt jelenti, hogy a beton fagy- illetve olvasztósó-álló).

Ha tehát olyan területen építkezünk, ahol várhatóan gyakran lesznek erős fagyok, érdemes ilyen betontípust rendelni.

Beton-Dimenzió Transzportbeton (mixer beton) forgalmazása, értékesítése és szállítása, betonpumpa rendelés

Fagyálló beton téli betonozáshoz

Különös figyelmet kell fordítani a beton fagyállóságára akkor, ha a betonozás télen, rendkívül alacsony hőmérsékleten (kemény fagyok során) történik. Ennek oka az, hogy ilyenkor a betonban levő cement kötésekor jégkristályok jelennek meg. Ezek később elolvadnak, a helyükön viszont lyukak maradnak, ami gyengíti a beton szerkezetét.

Amennyiben tehát a betonozás télen történik, a betonhoz különböző adalékszereket adnak, amelyek ellenállóbbá teszik a fagyás ellen. A két fő megoldás a beton elfagyásának megelőzésére:

  • fagyásgátló adalékszer hozzáadása: főleg téli időszakban történő házépítések során – ám ez csak -5 C°-on vagy annál magasabb hőmérsékleten hatásos;
  • kötésgyorsító adalékszerek hozzáadása: azáltal, hogy a kötés folyamatának idejét lecsökkentjük, a fagyás ellen is védelmet biztosítunk a szilárduló beton számára.

Házat építene? Biztosra szeretne menni? Biztos betont szeretne minden időben, télen-nyáron? A megoldás: betonozz.hu.