Oldal kiválasztása

Felfagyott beton javítása

Az, hogy egy beton fagyálló, még nem jelenti azt, hogy nem okozhatnak kárt benne a téli erős mínuszok.

Sajnos a szélsőséges időjárási körülmények nemcsak a beton, de bármilyen más építőanyag élettartamára is káros hatással lehetnek. A kérdés igazából csak az, hogy mennyire komoly a kár? A felfagyott beton csak a felületén károsodott – vagy pedig ennél nagyobb a probléma: mélyebben, a szerkezetében is meggyengült a betonunk?

Előre eláruljuk: utóbbi esetben javítás egyetlen módja a megelőzés, vagyis a szakszerű munkálatok, szakértő kezek. A szerkezetileg károsodott beton javítása csak úgy lehetséges, ha lebontjuk, és új, jó betonszerkezetet építünk a helyére.

Felfagyott beton javítása: az árulkodó jelek

Kültéri betonnál – legyen az akár lépcső, útbeton vagy gyalogos járda – igen gyakran lehet találkozni olyanokkal, melyek láthatóan károsodtak. Ezeket az árulkodó jeleket még az avatatlan szem is könnyen felismerheti: a járóbeton felülete az átlagnál sokkal porózusabb, könnyebben morzsolódik.

A beton felporlásának ilyen jelei arra utalnak, hogy a beton valamilyen módon károsodott. Szerencsésebb esetben csak a felületével van gond, de akár az is előfordulhat, hogy a beton szerkezetében vannak súlyos károk. Ez utóbbi esetben már nemcsak a járófelület apró hibái okozzák a gondot, hanem a szerkezet károsodott. A beton felfagyása azonban komoly stabilitási, teherbírási, tartóssági problémákat is okozhat, melyek kívülről nem is biztos, hogy láthatóak.

Felfagyott beton javítása

Felfagyott beton javítása: milyen lehetőségeink vannak?

Nem javítható tehát hatékonyan és gazdaságosan az a felfagyott betonszerkezet, ami:

  • már folyamatosan, hosszú éve ki volt téve a mínuszoknak;
  • kötés közben fagyott el, és emiatt eleve alacsony a szilárdsága.

Ezeknek a betonszerkezeteknek ugyanis a tartóssága és teherbírása túlzottan lecsökken, amit nem lehet felületi, azaz tüneti kezeléssel javítani.

Azokat a felfagyott betonokat azonban, melyeknek csak a felülete károsodott, lehet javítani. Ezek a felfagyott betonok ugyanis szerkezetileg épek, és csak a rendeltetésszerű használatot akadályozzák a felületi hibái.

Töredezett beton javítása

Töredezett beton javítása

Felfagyás a betonon: a betonfelület kezelése

A felületén felfagyott beton élettartama, tartóssága javítható, és csökkenhetnek a javítási költségei bizonyos kezelésekkel. Ezek a javítási módszerek elsősorban olyan esetekben lehetnek jók, ha a beton felületi hámlása nem több mint 5-10 mm mélységű.

A felfagyott beton javítása során a betonlemez felületének meggyengült mintegy 10-20 milliméteres keresztmetszetét megerősíthetjük, illetve pár milliméternyire lezárjuk a légpórusokat.

A felfagyott beton javításának módja tehát, hogy a felső, már meglévő réteget erősítjük meg, és tesszük ellenállóbbá a faggyal szemben. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy lecsiszoljuk a károsodott felületet, majd kombinált felületerősítő folyadékokkal impregnáljuk/hidrofobizáljuk. Így növelni tudjuk a beton tapadó-húzószilárdságát, tartósságát és kopásállóságát is.

Előzze meg a bajt: rendeljen kiváló minőségű transzportbetont, és bízza szakértőkre a betonozást!