Oldal kiválasztása

Miért jobb a földnedves beton keverése helyett a mixerbeton?

A „földnedves beton” egy olyan betonfajtát jelöl, ami a legkevésbé nedves betonfajta.

A földnedves beton érdekes helyet foglal el a betonok között. Egyrészt, lehet rendelni betonüzemből készen, mint a különböző mixer- vagy transzportbetonokat. Másrészt viszont a földnedves beton frissen megrendelve még nem rögtön alkalmas a bedolgozásra. A földnedves beton tehát tulajdonképpen egy átmenet az otthon kikevert beton és a készen rendelt beton között.

Földnedves beton keverése betonkeverővel

Földnedves beton keverése betonkeverővel

Mit kell rajta keverni?

A földnedves beton tehát állagában, szállítási módja tekintetében, valamint bedolgozása szempontjából is eltér a transzportbetontól.

A földnedves beton tudniillik egy kifejezetten száraz, tömör massza, szemben a képlékenyebb mixerbetonokkal. Emiatt a szárazabb állaga miatt, mielőtt bedolgozásra kerül, a földnedves betont bedolgozható állapotba kell hozni.

A földnedves betonhoz valamennyi vizet mindenképpen érdemes hozzáadni, mielőtt leterítjük, de legtöbbször még egyéb feladatok is vannak vele. Miután ugyanis hozzáadtuk a megfelelő mennyiségű vizet, ahhoz, hogy bedolgozható állapotba kerüljön, át kell keverni, akár kézi, akár gépi erővel. Keverése után némi tömörítés sem árt neki.

Földnedves beton keverése: nem mindegy, hogy hogyan keverjük

Ha pedig a földnedves betonhoz hozzá kell nyúlni, az plusz egy feladat. Emiatt a kiegészítő munkálat miatt pedig egyúttal a hibalehetőségek száma is megnő. Nagyon nem mindegy, hogy mennyi vizet teszünk bele a földnedves betonba.

A túlzásba vitt vízmennyiség hozzákeverése a földnedves beton úgynevezett „megfolyatását”eredményezheti. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy kimossuk a cementet a sóderből. Ennek a pedig beton minősége láthatja kárát: elégtelen kötést okozhat, ami végső esetben a beton szilárdságát, tartósságát csökkentheti.

Ezek alapján látható, hogy hiába szeretnénk megspórolni a beton házilag történő kikeverését; valamennyire a földnedves betont is keverni kell. Ráadásul az sem mindegy, hogyan, milyen pontosan történik meg ez a kikeverés.

Földnedves beton keverése betonkeverővel

Földnedves beton keverése betonkeverővel

Földnedves beton: spóroljuk meg a felesleges otthoni munkálatokat

Ha pedig már úgyis előre akarjuk megrendelni a földnedves betont, logikusan felmerülhet egy kérdés. Érdemes olyan készbetont venni, amivel mégiscsak bajlódni kell valamennyit? Nem egyszerűbb egy olyan, előregyártott betont megrendelni, ami gyakorlatilag azonnal bedolgozható? Egy olyan előregyártott betont, melynek minőségét szigorú előírások garantálják?

A gyakorlatban egy esetben érdemes inkább földnedves betont választani az előre kikevert transzportbeton helyett. Olyankor, amikor bizonyos akadályozó körülmények miatt nem tudjuk/akarjuk rögtön bedolgozni a készen kikevert megrendelt betont.

A földnedves beton igazi előnye az, hogy a többi betonnál jóval hosszabb a kötési ideje. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy hosszabb idő teljen el a beton kiszállítása és a bedolgozása között.

A legjobb megoldás mégis az, ha szállítás után azonnal bedolgozzuk a betont – mindezt gyorsan, egyszerűen, költséghatékonyan. A kulcs: betonozz.hu.