Oldal kiválasztása

Földnedves beton vagy mixerbeton? – ez itt a kérdés

Otthoni építkezés esetén, ha nincsen kedvünk az alapanyagokból magunk kikeverni a szükséges betont, két lehetőségünk van. Az egyik, hogy üzemben gyártott, kész transzport/ mixerbetont rendelünk, a másik, hogy a  földnedves beton mellett döntünk. Mindkettő esetében vannak előnyök és hátrányok, de összességében elmondható, hogy jobban járunk, ha a minőségi, megbízható transzportbetont választjuk. Lássuk, miért!

Mit nevezünk földnedves betonnak?

A földnedves szót az építőiparban tulajdonképpen kétféle értelemben használjuk. Egyrészt ez az adott beton halmazállapotára, konzisztenciájára utal, de másrészt a földnedves beton egy speciális betonfajta is.

A földnedves beton egy szilárdabb, szárazabb betonfajta. Az építési helyszínre képlékeny halmazállapotban kerül, és viszonylag sokáig megőrzi bedolgozhatóságát.

Ezzel szemben a mixerbeton szigorú szabványok szerint, adott munkára tökéletesen alkalmas halmazállapotban, összetételben készül, és speciális járművekkel kerül a helyszínre.

Földnedves beton. A mixerbeton speciális járművekkel kerül a helyszínre.

A mixerbeton speciális járművekkel kerül a helyszínre.

Földnedves beton vagy mixerbeton: előnyök és hátrányok

A fentiekben vázolt tulajdonságok meg is mutatják a földnedves beton és a transzportbeton közötti különbségeket.

Mindkettő közös előnye az, hogy – a házilag készített betonnal szemben – nem nekünk kell előállítani, hanem készen megkapjuk.

  1. Földnedves beton előnyei és hátrányai

A földnedves betonnak két fő jó tulajdonsága van:

  • a mixerbetonnál hosszabban – maximum 3 óráig – megtartja képlékenységét, így rövid ideig tárolható, mielőtt elkezdjük a bedolgozást;
  • nem szükséges speciális betonszállító autó a kiszállításához, elég egy billenőplatós teherautó is.

Ezzel szemben hátrányként említhetjük, hogy

  • a földnedves betonnal történő munka jóval körülményesebb és lassabb, mint a mixerbetonnal (bedolgozása általában kézileg történik);
  • a földnedves beton nem terül magától, és nem is ülepedik le, ezért az elegyengetés után le is kell döngölni.
  1. Mixerbeton előnyei és hátrányai

A földnedves betont hátrányai miatt szokták inkább a mixertbetont választani a legtöbb építési munkálatnál.

A mixerbeton előnye, hogy könnyen, gyorsan történik a bedolgozása, és garantáltan jó minőségű, homogén felületet biztosít. Bár speciális járművel kell kiszállítani, annak segítségével a transzportbeton egyszerűen és rendkívül rövid idő alatt leteríthető.

Betonozás, Beton - Dimenzió

A mixerbeton előnye, hogy könnyen, gyorsan történik a bedolgozása, és garantáltan jó minőségű, homogén felületet biztosít.

A földnedves beton főbb felhasználási területei

Földnedves betont elsősorban olyan esetekben érdemes használni, ha viszonylag kevés betonra van szükségünk, lassú, aprólékos munkafolyamatokhoz, szűk építési helyeken. Nagy mennyiségben inkább útépítési munkálatoknál alkalmazzák, szegélyek megtámasztására vagy aszfaltkő helyett.

Másik felhasználási területe a földnedves betonnak az olyan felületek, amelyek nem látszanak ki, azaz valamilyen burkolatot fognak kapni.

A legjellemzőbb munkálatok földnedves betonnal:

  • zsalukövek bekötésére;
  • vasalt és vasalatlan szerkezetekhez, pl. egyszerű szerelőbetonhoz és megfelelő simítás mellett aljzatbetonokhoz;
  • megfelelő alapozás mellett kültéri betonfelületekhez (pl. járda, terasz);
  • megfelelő bedöngölés és bedolgozás esetében bizonyos alapokhoz (házalapok, oszloptartók)

Ha nincsen kedve döngöléssel, simítással, bedolgozással bajlódni, akkor pedig válassza inkább a transzportbetont – ami bármilyen betonmunkálatra kiváló megoldás!