Oldal kiválasztása

Ha betonozásról van szó, sokan úgy gondolják, a munka akkor ér véget, amikor a betont a megfelelő helyre leterítik. Ám ez koránt sincs így. Ha a kihelyezés után nem gondoskodunk a szükséges utókezelésről, könnyen előfordulhat, hogy a beton sérül és/vagy nem lesz tartósan időtálló. Hiába a drága pénzért megvett minőségi alapanyag és belefektetett energia, ha nem vesszük figyelembe a beton optimális száradásának alapvető feltételeit. Nézzük mit kell betartani a friss beton kezelése során.

Friss beton kezelése: a beton kötése és megszilárdulása

Ahhoz, hogy a betont ki tudjuk teríteni a kívánt helyszínre, képlékenynek kell lennie. Ilyenkor beszélünk képlékeny/földnedves vagy más néven friss betonról.

Ám ez a tulajdonsága csak addig előnyös nekünk, ameddig a kívánt formára nem alakítottuk. A betont ugyanis akkor lehet véglegesen használatba venni, ha elegendő időt hagytunk a két legfontosabb folyamatra. Ezek pedig:

  • a beton megkötése, azaz egyik fő adalékanyagának, a cementnek a hidratációja;
  • valamint a beton teljes és végleges megszilárdulása.

Friss beton kezelése: a legfontosabb teendők sorjában

A két legfontosabb lépés, amit mindenképpen meg kell tenni a friss beton megfelelő utókezeléséhez, a következő:

  1. A friss beton elkerítése a sérülések, károsodások, rázkódások megakadályozására

Ezt nevezzük zsaluzásnak, amikor körbekerítjük, amivel elkerülhetjük az olyan véletlen baleseteket, mint például, hogy idő előtt rálépünk.

  1. A friss beton szabadon levő felületének nedvesen tartása

A beton kellő mértékben való nedvesen tartása a már fentebb említett hidratációs folyamat miatt szükséges. Ezáltal tud rendesen megkötni a cement, ami a beton későbbi megfelelő szilárdságát segíti elő. Ha ez nem történik meg, akkor a beton kiszárad, melynek eredményeképpen a felülete könnyen szétmállik, illetve megrepedezik.

Friss beton kezelése - Mixerbeton

Friss beton kezelése: mikre figyeljünk az utókezelés során?

A fenti két munkálat kapcsán a következőket érdemes szem előtt tartani.

  1. A zsaluban tartás ideje

Általában elmondható, hogy – amennyiben van rá lehetőség – érdemes a beton körül megtartani a zsaluzatot. Persze sok esetben ez nem megoldható. Ha tehát mindenképpen szükség van a kizsaluzásra:

  • mindenképpen szakember segítségével történjen az elbontás!
  • A kizsaluzás során a betont továbbra is óvni kell a felületi sérülésektől, éleinek lepattanásáról, valamint az erős ütésektől;
  • még nem tartószerkezeti betonok esetében is érdemes legalább két hetet várni a kizsaluzással;
  • gerendák, födémek kizsaluzásakor a lábakat (tartóoszlopokat) hagyjuk meg ideiglenesen.
  1. Friss beton nedvesen tartása

Nem mindegy, hogy a betonozás milyen időjárási körülmények között történik, ezt mindig érdemes figyelembe venni. A szélsőségek – nagy meleg vagy túl hideg idő – mindig nagyobb odafigyelést igényelnek. Nyári kánikulában fokozottan nedvesen kell tartani a beton felületét, hideg időben pedig védeni kell a túlzott lehűléstől.

További kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!