Oldal kiválasztása

Hány fokig lehet betonozni?

Látszatra úgy tűnik, hogy a legtöbb építési munkálat, betonozás nyáron történik. Ilyenkor valahogy megszaporodnak a mixerbetont szállító járművek, és láthatjuk a szakikat, amint terítik le a betonpumpával a mixerbetont.

Valóban, a nyári betonozás népszerűségének is megvannak a maga okai. De ezek nem igazán kapcsolódnak a betonozáshoz vagy a mixerbetonhoz. Elsősorban a megrendelők számára ideális ez az időszak. A nyári forróság betonozásra valójában ugyanis nem feltétlenül kedvező. Sőt, a kifejezetten téli hideg sem a legmegfelelőbb a betonozásra.

Na de akkor mikor jó igazán betonozni? Hány fokig lehet betonozni?

Ha a hozzáértő profikat kérdezik, azt fogják mondani: az ideális a 15 Celsius fokos hőmérséklet a betonozáshoz. Persze ez nem jelenti azt, hogy ennél alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékleten ne lehetne betonozni. Csak éppen figyelembe kell venni az adott hőmérsékletet, időjárást. De legegyszerűbb, ha mixerbetont választunk – saját igényeinkre és a körülményekre szabva.

Hány fokig betonozzunk, vagyis milyen évszakban a legjobb betonozni?

A válasz a kérdésre, hogy hány fokig lehet betonozni, arra is megadja a választ, hogy milyen évszakban érdemes betonozni. A betonozáshoz ideális hőmérséklet, a 15°C ugyanis leginkább az átmeneti évszakokban, azaz tavasszal és ősszel fordulhat elő nagy gyakorisággal.

Ám ezekben az időszakokban is felmerülhetnek olyan tényezők, amelyek nem feltétlenül tesznek jót a betonnak. Még akkor sem, ha a betonozás a legjobb minőségű mixerbetonnal történik. Így például az egyéb időjárási körülmények, mint a viharos szél vagy az özönvízszerű eső.

Hány fokig lehet betonozni, Szoba betonozásának rétegrendje

Hány fokig lehet betonozni?

Hány fokig lehet betonozni, vagy mi a teendő, ha máskor betonoznánk?

Ha csakis annyi fokig betonoznánk, amennyi a betonozás és a betonalapanyag számára ideális, valószínűleg elfogynának a lakóházaink. Szerencsére az adott építési feladatra kikevert mixerbeton kiválasztása ezt a problémát is megoldhatja. De azért arra is vannak megoldások, ha 15°C alatt vagy afölött házilag szeretnénk betonozni.

Néhány tipp, ha máskor betonoznánk – kézi keverésű betonnal:

  • 0-15°C: használjunk összetevőként meleg vizet;
  • -5-0°C: használjunk 5%-kal több cementet + némi fagyásgátló adalékszert;
  • -10 és -5°C között a fenti kettő alkalmazása + a beton fűtése, takarása.
  • -10°C alatt csak fűtött helyiségben betonozzunk.

De a legjobb tippünk: rendeljünk mixerbetont – melybe, ha szükséges, eleve kevernek fagyásgátló szereket.

Mixerbeton

A legjobb tippünk: rendeljünk mixerbetont.

Hány fokig érdemes betonozni – vagy mit kell tenni ahhoz, hogy mindegy legyen a hőmérséklet?

Hány fokig lehet betonozni? Nem biztos, hogy ez a fontos kérdés. A minőségi betonozásra, kiváló végeredmény elérésére való törekvéshez a következő kérdéseket érdemes feltenni:

A válaszok: mixerbeton, a betonozás szakértőjétől!