Oldal kiválasztása

Hogyan kell betonozni házilag?

Legegyszerűbben mixerbetonnal

Betonozni alapvetően kétféle módon lehet:

  • lehet betonozni házilag
  • és lehet betonozni szakemberrel, vagyis egy építési kivitelezővel.

Ezek közül ki-ki választhat kedve és a saját megfontolásai szerint (anyagi szempontok, vagy hogy mennyi ideje, energiája van rá).

Hogyan lehet betonozni házilag, de főleg: mi az, amit lehet házilag betonozni, és mit nem

Egyvalamit azonban érdemes tudni. Betonozni házilag leginkább csak akkor érdemes, ha valami kisebb volumenű, kevésbé fontos funkciót betöltő betonszerkezet betonozásáról van szó. Ilyen lehet például egy kerítés betonalapja vagy kisebb kerti betonból készült építmények (például kerti sütögető).

Ha egy családi ház szerkezetével kapcsolatos betonozásról van szó, azt bízzuk inkább szakértőkre, és maradjunk a stabil, megbízható, gyári mixerbetonnál.

Ezt mindenképpen tisztázni szerettük volna, mielőtt belevágunk cikkünk fő témájába.

De térjünk vissza az eredeti, címben feltett kérdésre: hogyan lehet betonozni otthoni körülmények között? Nos, azért nehéz válaszolni erre a kérdésre, mert hiányzik belőle egy nagyon fontos információ. Hogyan kell betonozni házilag – de mit?

Hogyan kell betonozni házilag

Járda betonozása

Hogyan betonozzunk házilag, de mit?

A válasz ugyanis a kérdésre, hogyan kell betonozni házilag, nem kis mértékben függ attól, hogy mit is akarunk tulajdonképpen betonozni. Másra kell például odafigyelni egy

Nyilván ezen betonozási feladatok elvégzése során más buktatók fordulhatnak elő, de nemcsak ez okozza a nehézséget. Hogy hogyan kell betonozni házilag – akkor tudunk erre valóban releváns választ adni, ha tudjuk a betonozás konkrét célját.

Másfajta előkészületet – netán betonalapanyagot – igényelhet egy betonra betonozás, mint egy betonrézsű. Más mennyiségű és minőségű betonalapanyagra van szükség egy beton kerti járda, és más egy terasz betonozásához. Van, amikor jó a házilag kikevert beton. Ám bizonyos esetekben még házi betonozáskor is jobban járunk, ha azt előre megrendelt mixerbetonnal tesszük.

Hogyan kell betonozni házilag? Beton simítása

Hogyan kell betonozni házilag – az alapvető lépések minden esetben ugyanazok

Persze sok-sok hasznos és érdekes tanácsot lehet olvasni a világhálón azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell betonozni. Még akkor is, ha nem konkrét betonozási munkáról van szó, hanem általánosságban mit érdemes tudni mindarról, hogyan lehet betonozni otthon. Ennek oka, hogy a betonozás folyamata alapvetően minden esetben hasonló. Akkor is, ha házilag betonozunk, vagy építési cégre bízzuk; ha helyileg kikevert betonnal vagy mixerbetonnal dolgozunk. Ezek a következők:

De ezek a lépések valójában csak egy szerkezeti váznak számítanak. Ahhoz, hogy az építmény jó legyen, nagyon nem mindegy, hogyan „öltöztetjük fel” ezt a vázat. Rengeteg nagyobb-kisebb finomság van, amire oda kell figyelni – és valójában ezeken múlhat a betonozás eredményének minősége is.