Oldal kiválasztása

Kerítés alap beton: Mire figyeljünk betonozáskor + 3 fontos tipp, hogy elkerüljük a bosszankodást

Ha van már egy szép kis házikónk, kellemes kerttel, nem árt megvédeni azt az illetéktelen betolakodóktól, kíváncsi, leskelődő tekintetektől.

A kerítés alapjának betonozása az egyik olyan munkafeladat, amit akár mi magunk, házilag is el tudunk végezni. De az, hogy nem szakemberrel csináltatjuk meg a kerítésünk alapját, még nem jelenti azt, hogy nem igényel semmilyen különösebb hozzáértést. Nézzük most meg, hogy hogyan lássunk neki kerítésünk betonalapjának elkészítéséhez!

Kerítésalap betonozás: betonalap kell, függetlenül attól, hogy milyen a kerítés

A családi házak kerítése rendkívül változatos lehet, akár anyagában (kovácsoltvas, zsalukő, beton, fa), akár formájában, méretében, díszítésében. Egyvalami azonban minden esetben megegyezik: a kerítés alapja – betonból. Ez garantálja igazán azt, hogy kerítésünk valóban időtállóan stabil legyen.

Kerítés alap beton

Kerítésalap beton: milyen méretű legyen a kerítés betonalapja?

A kerítés kerülete a ház/telek méreteitől függ, míg a magasságát a megrendelő ízlése, elvárása dönti el. Ami a kerítés betonalapja szempontjából fontos, az kétféle mérete:

  • mélysége,
  • szélessége.

A fentiek közül is az első a legfontosabb, amit elsősorban hazánk klímája határoz meg. Nálunk ugyanis a talaj fagyhatárát 60 cm körül állapítják meg, ez pedig befolyással lehet kerítésünk állapotára is. Ezek alapján tehát a kerítés alapjának mélysége erősen ajánlott, hogy legalább 70, de inkább 80 cm legyen.

Mi ennek az oka? Az, hogy amennyiben a kerítés alapja magasabban van, mint a fagyhatár, akkor a kerítés alatt a talaj alá tud fagyni. Ha ez bekövetkezik, azzal fog járni, hogy a fagyott talaj megemeli a kerítésünket. Ezáltal csökken a stabilitása az egész építménynek, és billegni kezd.

A kerítés betonalapjának szélessége már nem ennyire sarkalatos kérdés, ám a szakemberek legalább 30 centiméter szélességet ajánlanak.

A kerítés alapját nem kellő gondossággal elvégzett munka okozta hibáknak legtöbbször látható jelei is lehetnek. Így például erre utal az is, ha a kerítés különböző pontjain repedések jelennek meg.

Kerítés alap beton

Kerítés alap beton: milyen legyen a kerítés betonalapja?

Kerítés készítésénél sávalapot szoktak készíteni. A betonozás folyamata megegyezik az egyéb házilag történő betonozási munkákkal.

Kerítésalap betonozása: 3 fontos tipp

  1. Adminisztratív kérdések

A jogszabályok nem írják elő, hogy engedélyt kell kérni kerítés építésére, de egyes önkormányzatoknál bejelentési kötelezettség van. Így ha biztosra akarunk menni, inkább jelentsük be szándékunkat.

  1. A kerítés betont tartó (zsalukő) oszlopainak vasalásáról se feledkezzünk meg a stabilitás érdekében.
  1. A kerítés kapuinak oszlopai is legyenek összekötve egymással alul, egyenes betonalappal.

Ha ugyanis a két oszlop egymástól elmozdul, akkor a kapu nem fog tudni jól nyílni-csukódni.

Profikra bízná a ház körüli betonozást is? Megoldás: betonozz.hu. Hívjon minket még ma!