Oldal kiválasztása

Különleges betontechnológiák

2+1 hasznos és 1 érdekes betonozási technológia

Mi, akik hosszú ideje foglalkozunk mixerbetonnal, betonozással, mindig ámulva tapasztaljuk, hogy mennyi mindenre képes a beton. Főleg, ha mixerbeton.

Persze a legtöbb családi ház építése során nem különösebben fontos, hogy különleges tulajdonságú betonokat vagy különleges betontechnológiákat használjanak. De akkor sem árt tudni, hogy mi mindent meg lehet csinálni különleges betontechnológiákkal, mert ki tudja, mikor lehet rá szükség? Sőt! Ha alaposan átnézzük ezeket a különleges betontechnológiákat, akkor igenis találunk olyat, amit egy egyszeri háztulajdonos is alkalmazhat az élete során.

És végül, ki tudja: talán mások számára is izgalmas lehet, hogy milyen fantasztikus dolgokra képesek egyes betontechnológiák…

Milyenfajta különleges betontechnológiák léteznek?

Az ilyen, különleges tulajdonságú betontechnológiák persze nyilván nem házilag kikevert betonból készülnek. Hanem kifejezetten a célnak való formában gyártják üzemileg ezeket a mixerbetonokat. Lássuk most csak felsorolásszinten, milyen rengetegféle különleges tulajdonságú betontechnológiák léteznek.

A következő különleges mixerbetonok bedolgozási módja számít különleges betontechnológiának:

 • lövellt beton,
 • öntömörődő beton,
 • pörgetett beton,
 • tömegbeton vagy nagy tömegű beton,
 • vákuumbeton,
 • víz alatti betonozás,
 • tömedékelő- és injektálóbeton,
 • látszóbetonok,
 • öntöttbeton-technológiák (zsalus megoldások),
 • különleges zsaluzási betontechnológiák.

Különleges betontechnológiák- Betonozás zsalu nélkül

Különleges betontechnológiák, melyeket a hétköznapokban is lehet hasznosítani

Ahogyan fentebb már céloztunk rá, a fenti felsorolásból, van néhány, ami jól jöhet egy átlagos családi ház esetében is. Ilyenek például a következő különleges betontechnológiák:

 1. Látszóbeton

Az úgynevezett látszóbetonok olyan, nem burkolt betonfelületek, amelyek nemcsak építészeti, hanem esztétikai célokat is szolgálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy ezek olyan különleges tulajdonságú mixerbetonok, olyan különleges betontechnológiákkal bedolgozva, aminek köszönhetően jól néznek ki.

 1. Lövellt vagy torkrét beton

Bár a megnevezés meglehetősen idegen, valójában ez a betontechnológia arra szolgál, hogy már meglévő betonszerkezeteket tudjunk javítani, megerősíteni vele. Ilyen különleges mixerbetonnal és különleges betontechnológiával erősítenek meg pl. kéményeket vagy pincéket.

Továbbá ilyen lövellt mixerből lehet vékony vasbetonszerkezeteket is előállítani, mint például a vízzáró betonréteg.

És végül, de talán nem utolsó sorban, bár nem tudjuk, sokan ismerjük az öntöttbeton-technológiákat, és dolgozunk zsaluelemekkel. Ami, talán meglepőnek tűnik, de ugyancsak különleges betontechnológiának számít.

A különleges betontechnológiák közül egy érdekes betontechnológia

Érdekes lehet még a betontechnológiák közül a víz alatti betonozás. Ezt használják tudniillik hídpillérek, gátak, folyómedrek, sőt, akár pincék betonozásához is. Mert a víz alatti betonozás nem akármilyen mixerbetont, és betontechnológiát igényel.

Talán ezekből kitűnhet, hogy a betontechnológiák nemcsak érdekesek lehetnek, de a mindennapi életben is találkozhatunk velük.

De ha csak egyszerűen jó minőségű, tartós, könnyen kezelhető mixerbetonra van szükségük, akkor forduljanak hozzánk bizalommal. Mixerbeton Budapest, a mixerbeton és a betonozás szakértője: betonozz.hu.

különleges betontechnológiák