Oldal kiválasztása

Kültéri betonozás mixerbetonnal: repedésmentes végeredmény

Itt a tavasz, ideje a mindenféle szabadtéri tevékenységeknek, ház körüli munkáknak.

Így többek között remek alkalom például a ház körüli, kültéri betonozáshoz is. Amikor még nincs annyira meleg, hogy hőgutát kapjunk munka közben, de már nem kell attól tartanunk, hogy elfagy a mixerbeton.

Ám ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor mindegy lenne, hogy pontosan hogyan, mivel történik a kültéri betonozás. Ahhoz, hogy a kültéri betonozás kellően hatékony legyen (sokáig élvezhessük a mixerbeton adta stabilitást), nem árt néhány szempontot figyelembe venni.

Milyen legyen a kültéri betonozáshoz használt mixerbeton vastagsága, minősége – és hogyan befolyásolják ezek a kültéri betonozást?

Mitől függ, hogy a kültéri betonozáshoz használt mixerbeton milyen vastag legyen?

A válasz röviden: attól, hogy pontosan mit akarunk betonozni, építeni a kültéri betonozás során.

A válasz jobban kifejtve:

A beton terhelhetősége és tartóssága alapvetően attól függ, hogy milyen vastag a mixerbeton. Minél vastagabb a kültéri betonozás során kialakított mixerbeton-felület, annál tartósabb lesz a végeredmény.

Tehát ha várhatóan az átlagnál komolyabb terhelés érheti a mixerbetont, akkor az átlagnál vastagabbra kell készíteni a kültéri betonozást. Ellenkező esetben nem árt vasalással megerősíteni, hogy javítsuk a beton teherbíró képességét.

Kültéri betonozás mixerbetonnal

Kültéri betonozás mixerbetonnal

Mikor érdemes a kültéri betonozást minél vastagabb mixerbetonból készíteni?

Gyakorlatilag minden kültéri betonozásnál érdemes minél vastagabb betonfelületet készíteni.

Egy kültéri beton esetében ugyanis a mixerbeton felületét valószínűleg nem csak a rajta járó emberek súlya fogja terhelni. Például az udvarban autók is járhatnak rajta. Sőt, néha, ha valamit odaszállítanak, az is előfordulhat, hogy akár megrakott teherautók súlyát is el kell bírnia.

Persze egy ház körüli vagy kerti járda kültéri betonozásához elegendő lehet akár egy 10 centiméternyi vastag mixerbeton is. Ha azonban járműforgalom is várható rajta, akkor inkább 20-25 centiméternyi vastag mixerbeton rendelésével érdemes számolni.

A kültéri betonozás szempontjából az időjárásnak való kitettséggel is számolni kell

Kültéri betonozáskor nemcsak a mixerbeton vastagságára és ezáltal terhelhetőségének mértékére kell figyelni. Nem árt belekalkulálni a kültéri beton időjárásnak való kitettségét sem.

Télen nagyon hideg, nyáron rendkívül meleg van, ráadásul a hőingadozás is elég magas. Ezek a hatások idővel a beton felületének megrepedéséhez, morzsalékonyságához vezethetnek.

Kültéri betonozás mixerbetonnal

Kültéri betonozás mixerbetonnal

Hogyan betonozzunk kültéren? Néhány jótanács

Mindezek alapján hogyan érdemes megtervezni és kivitelezni a kültéri betonozást?

  • Csak gyalogos forgalom esetén elég kevésbé vastag, míg gépjármű/teherautós terhelés esetén tervezzünk vastagabb kültéri betonozással.
  • Gondoskodjunk a megfelelő csapadékelvezetésről!
  • A kültéri betonozás ágyazata legyen kellőképp mély.
  • Érdemes a mixerbetont kizsaluzni.
  • Ne feledjük a kültéri beton szakszerű utókezelését.
  • Melegebb időben locsoljuk többet a friss beton felületét, hidegebb időben használjunk langyos vizet vagy takarást.

Mixerbeton Budapest, mixerbeton különösen kültéri betonozáshoz.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal, Kültéri betonozás mixerbetonnal