Oldal kiválasztása

Lakás betonozása: a két fő betonréteg

Lakás betonozásáról kétféle esetben beszélhetünk. Egyrészt akkor, ha egy épülő társasház lakásait betonozzuk újonnan, másrészt már meglévő lakás újrabetonozásakor. Lakás betonozása tehát lehet a nulláról kezdve, illetve még a nullánál is hamarabb.

Lakás betonozása: na de milyen betonozásról beszélünk?

Legyen lakásunk új építésű vagy már meglévő, ha betonozni akarjuk, fontos tudni, hogy a “betonozás” többféle különböző betonréteget takar. Egy lakás betonozása során mindkettő egyformán szükséges ahhoz, hogy valóban megfelelőnek mondható legyen a lakás betonozása.

És hogy melyik ez a kétféle betonréteg, ami egy lakás betonozása során a járófelület alatt lesz található? Ezek azok:

Ezt a kétféle betonréteget meglehetősen sok egyéb réteg választja el egymástól.

Lakás betonozása: hova kerül, és mire szolgál a szerelőbeton?

A lakás betonozásának – akár újonnan épülő, akár már elkészült lakás – legelső lépése mindenekelőtt az, hogy betonozásra alkalmassá tesszük a talajt.

A “betonozásra alkalmas talaj” legtöbb esetben azt jelenti, hogy a talpunk alatt föld- vagy homokréteg kellene, hogy legyen. Ezt nevezik lábazati feltöltésnek, ami ideális esetben tisztán sóderből és zúzalékból áll. Manapság pedig a leginkább elterjedt lábazati töltés a föld és sóder/zúzalék keveréke.

Érdemes tudni:

A lábazati feltöltést érdemes alaposan tömöríteni, és tökéletesen síknak kell lennie, ha igazán szilárd alapokat szeretnénk lakásunk betonozásához.

Erre a lábazati töltésre fog kerülni az első betonréteg, vagyis a szerelőbeton. A szerelőbeton vastagsága általában 10-15 cm körül szokott lenni. Fontos, hogy mindenképp annyinak kell lennie, amennyi az építési tervben szerepel.

Mire jó a szerelőbeton? Családi ház, lakás betonozásakor igencsak fontos szerepe van. A szerelőbeton fő feladata a különböző, őt érő terhek megfelelő elosztása az alapozás felé. Ezek a terhek legfőképp a lakás falaiból és a padlózatból erednek. Ha a szerelőbeton jól van megcsinálva, például onnan látszik, hogy nem alakulnak ki rajta repedések.

A jó szerelőbeton minden esetben vasalt.

Lakás Betonozás vasalás

Betonozás vasalás

Lakás betonozása: hol található és miért fontos, hogy tökéletes legyen az aljzatbeton?

A szerelőbetonnal szemben az aljzatbeton már sok-sok réteggel a lakás alapja fölött található, és mintegy 6-9 cm vastag. Az aljzatbeton tudniillik közvetlenül a végleges járófelület alatt helyezkedik el, vagyis az alatt a réteg alatt, amin járni szoktunk.

Egy lakás betonozásakor sosem árt, ha minél pontosabbak vagyunk, azaz minél jobban tartjuk az előre kikalkulált méreteket. Ám az aljzatbeton esetében már valóban kiemelten fontossá válik az, hogy ne legyenek eltérések. Ezt végleges járófelületünk tudja szemléletesen illusztrálni. Ha ugyanis az aljzatbeton nem pontos/tükörsima, akkor a járófelület (padló, járólap stb.) egyenetlen lesz. Ha pedig az aljzatbeton repedezik, a felette levő járófelület is repedezni fog.

Lakás betonozása

Lakás, családi ház betonozása szakértő kezekkel, minőségi transzportbetonnal: betonozz.hu.