Oldal kiválasztása

Lépcsőbetonozás házilag, lehetőleg mixerbetonnal

Egy lépcső lehet kültéri és beltéri, és készülhet mindenféle anyagból. De azért a kettő összefügg. Beltéri lépcsőt nem biztos, hogy minden olyan anyagból lehet vagy érdemes építeni, mint egy kültérit – és ez fordítva is igaz.

De összességében elmondható: ha a betonból készült lépcső mellett döntünk, akkor azzal nemigen járhatunk rosszul. Főleg, ha minőségi mixerbetonból készül…

A lépcső betonozása házilag nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk..

A lépcsőbetonozás házilag – főleg, ha mixerbetonnal történik – tulajdonképpen viszonylag egyszerűen kivitelezhető. Legalábbis maga a betonozás, vagyis a feladat fizikai része.

A valódi nehézség ugyanis nem a lépcsőbetonozás házilag történő elvégzésében rejlik. Hanem abban, hogy jól tervezzük meg a lépcsőt, mielőtt belecsapunk a lecsóba, és rendeljük a mixerbetont.

Egy lépcső betonozása, elkészítése tudniillik számos előzetes felméréssel, kalkulációval jár együtt. Nem mindegy például, hogy:

  • hány foka legyen a lépcsőnek;
  • mekkora legyen a lépcsőfokok mérete – figyelembe véve a lépcső majdani burkolását is;
  • milyen dőlésszöge legyen a lépcsőnek; stb.

Mindezek tehát azt feltételezik, hogy mielőtt megkezdődhetne maga a lépcsőbetonozás házilag, mixerbetonnal, számos mérésre és különböző számításokra lesz szükség. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy elhúzódik a munka, és sok bosszúság érhet minket. Sőt, rosszabb esetben akár az is előfordulhat, hogy elölről kell kezdeni az egész lépcsőbetonozást.

Lépcsőbetonozás házilag

Lépcső betonozás

Lépcsőbetonozás házilag, mixerbetonból: miért lehet előnyös?

A beton egy viszonylag olcsó, ugyanakkor nagyon sokoldalúan felhasználható építési alapanyag. Nem véletlen, hogy építési munkák esetén gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy valamihez ne legyen szükség betonozásra.

Nincs ez másként egy lépcső betonozásánál sem: a lépcsőbetonozás házilag, lehetőleg mixerbetonnal meglehetősen elterjedt gyakorlat. Nézzük, miért olyan népszerű a lépcsőbetonozás házilag, főleg, ha mixerbetonnal történik:

Vagyis a lépcsőbetonozás házilag, mixerbetonnal változatos, stabil, időtálló végeredményt ad, és még az anyagilag is előnyös.

A lépcső betonozása házilag nem minden esetben a legjobb megoldás

A betonozás házilag valóban egy jó megoldás, szinte minden esetben. Ám egyvalamit azért érdemes szem előtt tartani: a beton/mixerbeton meglehetősen nehéz.

Ezért a lépcsőbetonozás egyrészt akkor hozhat jó végeredményt, ha a betonlépcsőt kellő vasalással látjuk el. Másrészt oda kell figyelni, hogy beltéren bírja-e az épület szerkezete ezt a tömeget. Könnyűszerkezetes házakba például nem biztos, hogy a lépcső betonozása házilag lesz a legjobb választás.

Mixerbeton a betonozás szakértőjétől!

Lépcsőbetonozás házilag - Beton. Dimenzió Kft