Oldal kiválasztása

Lépcsőkészítés zsalukőből és mixerbetonból

A zsalukő egy rendkívül hasznos építőelem, és meglehetősen sokoldalúan lehet használni. Leggyakrabban támfalak, ház körüli szerkezetek: kerítés, rézsű vagy egyéb kerti díszítőelemeket szoktak zsalukőből kialakítani.

És bár alapvetően önmagában a zsalukőből valójában csak rendkívül gyenge szerkezet készíthető, némi rásegítéssel akár masszívabbá is tudjuk tenni. Ebben az esetben pedig a zsalukő felhasználási köre még jobban kiszélesedik.

De mi az, ami a zsalukőből készült építményszerkezetet kellően erőssé, tartóssá tudja varázsolni? Természetesen nem más, mint a mixerbeton. Ha a zsalukövet mixerbetonnal töltjük fel, akkor akár egy kerti lépcső is készülhet zsalukőből – és mixerbetonból.

Persze nem mindegy, hogy pontosan hogyan, miként történik a lépcsőkészítés zsalukőből, mixerbetonnal kombinálva. Mert az igaz, hogy a lépcsőkészítés zsalukővel és mixerbetonból pofonegyszerű lehet, a jó végeredmény eléréséhez nem árt betartani néhány alapszabályt.

Lépcsőkészítés zsalukővel, mixerbetonnal – a kulcs a megfelelő előkészítés

Egy kerti lépcső készítése zsalukőből például máris állíthatja némi kihívás elé az egyszeri lépcsőkészítőt. Elvégre a kertben legtöbbször a lépcsőkészítés zsalukővell azért merül fel, mert egy földes, meredek rézsűn szeretnénk megkönnyíteni a közlekedést. Ez pedig azt jelenti, hogy a zsalukőből készült lépcső mixerbeton-alapjának elkészítése is okozhat nehézségeket.

A legjobb megoldás, ha úgy állunk hozzá, hogy a lépcsőkészítés zsalukőből, mixerbetonnal egy összefüggő, egységes feladat, melynek minden része fontos. Ha minden lépést alaposan átgondolunk, megtervezünk, a lépcsőkészítés zsalukőből, mixerbetonnal egyszerűbbé válik. A végeredmény pedig egy stabil, sokáig használható kerti lépcső lesz.

Lépcsőkészítés zsalukő és mixerbetonból: a főbb lépések

Milyen nagyobb lépésekből áll egy kerti lépcső készítése zsalukőből, mixerbetonnal?

  1. A kerti lépcső alapjának kialakítása
  2. A lépcső alapjának vasalással történő megerősítése
  3. A kerti lépcső külső, esztétikai burkolása

Mi mindenre figyeljünk, ha a lépcsőkészítés zsalukőből és mixerbetonból történik a kertünkben?

Lépcsőkészítés zsalukőből, mixerbetonnal: mi mindenre figyeljünk?

  1. A kerti lépcső alapozásánál:

A ferde talaj miatt a lépcsőkészítés zsalukőből egy olyan alapra épülhet, melynek elrendezése eltolt. Az alap a lépcsőfeljáró két oldalán legyen legalább 80 centiméter vastag a talajszint alatt. Vagyis ez két sávalap kialakítását jelenti a lépcső két szélének vonalán, melynek nem kell a talajszint fölé érnie.

  1. Lépcsőkészítés zsalukővel: a mixerbeton-alap vasalása

A mixerbetonalapba 15-20 centiméterenként helyezzünk el függőlegesen keresztvasalással ellátott betonvasakat. Ezekhez lesz majd a zsalukő vízszintes irányban egymáshoz rögzítve. Így a lépcsőfokokat adó zsalukövek nemcsak egymással, hanem az alappal is összeépülnek.

  1. A zsalukőből készült kerti lépcső esztétikai burkolása

Szinte bármilyenfajta burkolás alkalmas lehet az esztétikus külsőhöz, ha a lépcsőkészítés zsalukőből készül. Lényeg, hogy fagyálló legyen, és a felrakása előtt gondoskodjunk a megfelelő vízszigetelésről.

Lépcsőkészítés zsalukővell és mixerbetonból, mixerbeton bármilyen egyéb célra – ha igazán stabil és tartós szerkezetet szeretne.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal, Lépcsőkészítés zsalukőből és mixerbetonból