Oldal kiválasztása

Masszív beton: régen a római beton, ma a mixerbeton

A múltbéli civilizációk máig képesek meglepetéseket okozni nekünk. Általánosságban azt hisszük, hogy a modern technológiák fejlődésével toronymagasan lekőrözzük a régi világok tudását. Lenézzük elavult technikáikat és a természetben talált anyagokat, amiket akkoriban használtak – mert mi fejlesztettünk helyettük sokkal jobbakat. Ám néha sikerül megfejtenünk az ősi módszereket – és kénytelenek vagyunk mi meglepődni, fejet hajtani tudásuk előtt.

Nincs ez másként az építőipar terén sem. Itt van például a tartós, masszív beton, amiről eleink anno nem is álmodhattak. Ha pedig még a masszívnál is masszívabb betont szeretnénk, nincs más dolgunk, mint hogy rendeljünk némi jó minőségű mixerbetont. És akkor egyszer csak jön a felfedezés: az ősi, építkezésre használt római beton szinte vetekszik masszívságban a mai masszív mixerbetonokkal. De a házilag kikevert betonnál biztosan masszívabb az ősi masszív beton.

A beton alapja a mai mixerbetonokban található kőkemény mészkő

Hogy mi ennek az oka? A kulcs a mai beton összetevőjében, a cementben rejlik. Ez ugyanis égetett meszet tartalmaz, ami a kötés során, vízzel elegyedve oltott mésszé válik. A folyamat nagy hőhatással jár, ami a levegőből elvonja a szén-monoxidot. Ezáltal a betonban kőkemény mészkő biztosítja azt, hogy kellően masszív legyen.

Ezeket a kölcsönhatásokat csak a modern kor embere ismeri. Mégis, ezeknek a rejtett folyamatoknak köszönhetően az akkori római beton masszívsága a mai mixerbetonéval vetekszik.

Masszív beton - Mixerbeton

Masszív beton régen természetes anyagokból: a mixerbeton elődje

Akkoriban még nem álltak rendelkezésre olyan anyagok, amelyeket mi magunk hozunk létre. Így ház az régi építészek kénytelenek voltak azzal építkezni, amit a természetben találtak. Igen ám, de ezek az anyagok az emberek tudta nélkül egymással kölcsönhatásba is tudtak lépni. És így szinte ugyanolyan masszív beton jött létre, mint a mai, legmasszívabb mixerbeton.

Az ősi masszív beton masszívságának titka

Egy amerikai kutatás* kimutatta, hogy a római betonból készült, még ma is (tengervízben) álló kikötők miért olyan masszívak mindmáig. Azért, mert az akkoriban használt alapanyagok: a vulkáni hamu, mészkő és a sós tengervíz elegye ilyen masszív anyaggá vált. Sőt, az idők folyamán ezek a folyamatok folytatódtak a vízben, és a masszív anyag tovább termelődött rajtuk az évszázadok során.

A modern masszív beton, vagyis a mixerbeton

Szerencsére a modern technológiák lehetővé teszik, hogy csaknem olyan erős betont állítsanak elő, mint az ősi masszív beton. A mixerbetonba ugyanis számos adalékanyagot lehet tenni, ami megakadályozza a beton erodálódását, repedezését, és elősegíti, hogy elég erős beton legyen. Így tartós és időtálló, csaknem annyira, mint az ősi beton: a római beton. Mixerbeton, a betonozás szakértőjétől: rendelje meg ma!

* Forrás, utolsó megtekintés: 2022-05-25