Oldal kiválasztása

Minden, amit érdemes tudni a betonról

A beton legfontosabb tulajdonságai 3+1 pontban, egészen a mixerbetonig

Furcsának tűnhet, de ez a mesterséges anyag, a beton, komoly múltra tekinthet vissza. A beton története ugyanis az ókori Rómában kezdődött, és népszerűsége azóta is töretlen. Ez alatt a hosszú idő alatt volt néhány mérföldkő a beton fejlődése során. Ám napjainkra elmondhatjuk, a ma létező mixerbeton a végső győzelem: a jelenleg létező legjobb beton.

Ezért nem árt időről-időre megemlékezni arról, minek köszönheti a beton ezt a fergeteges karriert, és mit érdemes tudni a betonról. Íme a legfontosabb tudnivalók a betonról 3+1 pontban:

A betonról összetevői #1

A beton viszonylag kevés és könnyen beszerezhető, olcsó alapanyagokból áll. Legfőbb összetevői:

    • cement,
    • sóder,
    • víz.

Ezekhez kevernek hozzá szükség esetén némi adalékanyagot, melyek a betonnak bizonyos jó tulajdonságait erősítik.

Minden, amit a betonról tudni kell

A beton tulajdonsága #2

A betonnak van egy olyan tulajdonsága, ami óriási előnyt ad neki a többi építőanyaggal szemben. Valószínűleg ez az egyik legfőbb oka is annak, hogy annyira elterjedt a beton használata az egész világon. Ez pedig nem más, mint az, hogy a beton, frissen kikevert állapotban képlékeny halmazállapotú. És hogy miért jó ez nekünk? Hát mert leterítéskor bármilyen alakot, formát tud ölteni, amit csak szeretnénk.

Viszont a beton a megfelelő kötési idő leteltével megszilárdul. Olyan stabil lesz, ami – ha jól választottuk meg a mixerbetont és megfelelő kezekben, szakszerűen van kezelve – sok-sok évig kitart.

Amit a betonról tudni kell #3

Az első nagyobb forradalmi újítás a beton életében a vasbeton feltalálása volt az 1800-as évek környékén. A beton nyomószilárdsága ugyanis rendkívül nagy, viszont hajlítószilárdsága nem annyira. Ebben segít, ha a mixerbetont vasalással erősítjük meg, és így válik a megrendelt mixerbetonunk a lehető legrugalmasabbá és legteherbíróbb szerkezetté.

Beton fogalma

Vasalással tehetjük még erősebbé a betont

Amit a betonról tudni kell #4: a mixerbeton a lehető legjobb beton

És végül, itt az ideje, hogy elmagyarázzuk, miért állítottuk azt, hogy miért a mixerbeton a lehető legjobb választás. Tulajdonképpen ez a legfontosabb dolog, amit tudni érdemes a betonról, és ezen belül a mixerbetonról. Főleg akkor, ha valaki építkezésbe kezdett, és a lehető

megoldást szeretné megtalálni a munka elvégzéséhez. A betonüzemben készült, az adott építkezésre szabott mixerbeton ugyanis mindezen elvárásoknak tökéletesen megfelel. És ez a lényeg, amit a betonról tudni kell.

Ezután rögtön adódik is a kérdés: vajon van-e, aki nem a mixerbetont választja?

A kérdésre válaszolni sajnos nem tudunk. Ellenben állunk rendelkezésére, amennyiben építkezéséhez megbízható cégtől, jó minőségű, kedvező árú, személyre szabott mixerbetonra van szüksége. Keressen minket elérhetőségeinken még ma!