Oldal kiválasztása

Mixerbeton bedolgozása sávalapba

Nem mindegy, hogyan, mivel

Fontos, hogy családi házunk alapozása kellően gondosan, illetve minőségi mixerbetonból készüljön.

A mixerbeton bedolgozása sávalapnál, és az ehhez kapcsolódó egyéb kérdések

Korábban írtuk már arról, hogy milyenfajta alapozás szükséges egy épület alapjának megépítéséhez. Azt is elmeséltük, milyen, mennyi mixerbeton kell az alapba.

Az sem mindegy, hogy pontosan hogyan történjen az alap betonozása: a mixerbeton bedolgozása sávalapba, a leggyakrabban használt házalapozásba. És bár a mixerbeton bedolgozása sokak szerint nem egy ördöngösség, hiába rendeltünk tökéletes mixerbetont, könnyen elronthatjuk rossz bedolgozással.

Ahhoz tehát, hogy házunk valóban stabil (sáv)alapokon nyugodjon, a mixerbeton bedolgozása sávalapba megfelelően kell, hogy történjen. De mit jelent az, hogy „megfelelően”?

A két kulcstényező, amikor a mixerbeton bedolgozása sávalapba történik

Ahhoz, hogy jó legyen a végeredmény: a mixerbeton bedolgozása sávalapnál is, két kulcstényezőre kell odafigyelni:

Ezek fényében térjünk rá fő témánkra: a mixerbeton bedolgozása sávalapnál – hogyan történjen, hogy valóban tuti legyen a végeredmény.

Mixerbeton bedolgozása sávalapba

Mixerbeton bedolgozása sávalapba

Mixerbeton rendelése, mikor a mixerbeton bedolgozás sávalapba lesz

Azt, hogy pontosan melyikfajta mixerbeton fog kelleni a sávalapba történő bedolgozáshoz, szerencsére nem mi, hanem a megbízott szakértőnk fogja meghatározni. De nemcsak ez számít, amikor a mixerbetont úgy rendeljük meg, hogy a mixerbeton bedolgozása sávalapba lesz.

Ezeket az információkat mindenképpen meg kell adnunk a mixerbeton rendelése során:

  • a mixerbeton pontos fajtája, jelölése;
  • a mixerbeton pontos mennyisége;
  • pontosan mikorra kérjük a kiszállítást;
  • milyen szállítóautóban történjen a mixerbeton kiszállítása;
  • valamint hogy sávalapba lesz a mixerbeton.

Ezek mind-mind fontos információk ahhoz, hogy valóban az a mixerbeton és úgy, akkor kerüljön bele a sávalapba, amilyennek lennie kell.

Mixerbeton bedolgozás: sávalapozás úgy, hogy ne tegyük tönkre a megrendelt mixerbetont

A mixerbeton bedolgozásának folyamata a betonozás során mindig egy odafigyelést igénylő feladat – de különösen alapozási munkálatoknál. És különösen akkor, mikor a mixerbeton sávalapba történik.

Fontos tudni, hogy a bedolgozás során a mixerbeton anyagába sok levegő kerül, ami nem feltétlenül tesz jót neki szilárdság szempontjából. Ezért kell minden esetben a bedolgozás részeként a mixerbetont tömöríteni is, akár kézi, akár gépi módszerrel. Lényeg, hogy jó legyen a végeredmény, és ne tegyük tönkre a zsaluzatot.

Tipp:

A mixerbeton sávalapba történő bedolgozása során keverhetünk a betonhoz egyéb kemény, szilárd anyagokat (pl. szikla- és korábbi betondarabokat, vaslomokat). Ez ugyancsak növeli a mixerbeton-sávalap szilárdságát.

Ezeket az anyagokat azonban válasszuk el egymástól betonrétegekkel, és kerüljük a fa, műanyagok, üreges és szerves anyagok (föld, sár) belekerülését.

Betonozás szakemberrel és mixerbetonnal, Mixerbeton bedolgozása sávalapba