Oldal kiválasztása

Mixerbeton kezelése, hogy minél tovább élvezhessük minőségét

A mixerbeton a legjobb, legtartósabb megoldás bármilyen betonfelület elkészítéséhez. Ám ha nem megfelelően kezeljük, akkor idővel a mixerbeton is károsodhat. Hogyan előzhetjük meg, hogy a mixerbeton idő előtt károsodjon? Honnan látható, hogy a mixerbeton minősége veszélyben van, és milyen problémákat okozhat a mixerbeton károsodása? Igyekszünk minden kérdésre választ adni. Mixerbeton kezelése, hogy minél tovább élvezhessük minőségét.

A mixerbeton kezelése, már rögtön az elkészültétől kezdve oda kell figyelni

A gyárban frissen összeállított mixerbeton a lehető legjobb minőségű, ám ilyenkor még meglehetősen sérülékeny. Nem véletlen, hogy speciális tárolásra, majd a betonozási helyszínre speciális szállítóeszközre van szükség hozzá.

Szerencsére a mixerbeton a kiszállítását követően azonnal bedolgozható, így nem kell addig is védeni a károsodástól. A bedolgozást követően azonban még mindig az átlagnál nagyobb odafigyelést és törődést igényel.

A mixerbeton sokféle kezelési módja közül a bedolgozást követő utókezelés a legfontosabb

Minden beton igényel utókezelést, így a mixerbeton kezelésének is az egyik leglényegesebb része a hivatalos megnevezés szerinti utókezelés.

A mixerbeton utókezelésének lényege, hogy óvjuk a kiszáradástól és a terheléstől addig, amíg kellőképpen meg nem köt. Általánosan elmondható, hogy a kötési folyamat legalább 28 napig eltart, vagyis a mixerbeton kezelése is, amennyiben az utókezeléséről van szó.

Ám előfordulhat, hogy a mixerbeton kezelésére a későbbiekben is szükség lesz…

Miért lehet szükség a mixerbeton kezelésére utólag?

…A beton, így a mixerbeton kötési ideje valójában egy örökké tartó folyamat. Amennyiben a felületét különböző káros behatások érik, ahhoz, hogy jó minősége megmaradjon, a mixerbeton kezelésére lehet szükség utólagosan is.

Ez főleg az olyan mixerbeton-felületekre igaz, amelyek „csupaszon” vannak, vagyis nincsen fölöttük további réteg, azaz valamilyen burkolat. Ilyen csupasz betonfelület lehet például különböző helyiségek padlózata:

  • garázsok,
  • pincék, tárolók,
  • teraszok,
  • kamrák.

Amennyiben ezek a betonfelületek hosszabb időn át nincsenek leburkolva, akkor előfordulhat, hogy a felső része kiszárad, elhasználódik. Ilyenkor a mixerbeton kezelésére lehet szükség.

Miért lehet szükség utólag a mixerbeton kezelésére?

Amennyiben szeretnénk burkolatot tenni a már régebben elkészült betonfelületre, ahhoz teljesen ép, egészséges betonfelületre van szükség. Kiszáradt mixerbetonra ugyanis még szakértő segítségével sem lehet burkolatot tenni, mert nem tud megtapadni rajta a burkolóréteg. Burkolás előtt tehát mindenféleképpen a mixerbeton kezelésére lesz szükség.

De ha nem szeretnénk burkolni, akkor is fontos a károsult, gyengébbé vált mixerbeton kezelése, ha hosszú távon szeretnénk használni.

Honnan lehet látni, hogy a mixerbeton kezelésére van szükség utólag?

A kiszáradt betonfelületet könnyen felismerhetjük, mivel ilyenkor a beton felülete porlékonnyá válik, sőt idővel meg is repedezhet.

Tipp: így teszteljük a mixerbeton állapotát:

Karcoljuk meg finoman egy szöggel a felületét. Ha a karcolásra porlik, akkor szükség lehet a mixerbeton kezelésére.

Mixerbeton kezelése