Oldal kiválasztása

Mixerbeton kötési ideje

Nem mindegy, hogy milyen beton kötési idejéről beszélünk

Ha tudni szeretnénk, mennyi a mixerbeton kötési ideje, először is azzal érdemes tisztában lenni, hogy mennyi a beton kötési ideje. Márpedig nem lesz könnyű a dolgunk, ha erre pontos, tömör és egzakt választ szeretnénk kapni. Tudniillik, ha utánanézünk, azt tapasztaljuk, hogy meglehetősen megoszlanak a vélemények arról, hogy pontosan mennyi a beton kötési ideje.

Ráadásul az sem mindegy, hogy pontosan milyenfajta betonról beszélünk. Mert bár minden betonnak – és így a mixerbetonnak is – ugyanazok a legfontosabb összetevői, a minőségük, arányok eltérhetnek. Márpedig ezek a tényezők arra is hatással lehetnek, hogy mennyi lesz a beton, így a mixerbeton kötési ideje is.

De van egy jó hírünk: a mixerbetonnak megvan az a felülmúlhatatlan tulajdonsága, hogy a kötési idejét is szabályozni lehet. Így a mixerbeton kötési ideje éppen annyi lesz, amennyit szeretnénk, azaz ami az építkezés szempontjából a legideálisabb lehet.

Mixerbeton kötési ideje

A mixerbeton kötési idejének meghatározó fő alapanyagai

Az, hogy végül mennyi lesz pontosan a mixerbeton kötési ideje, elsősorban egyik fő alapanyagától, a cementtől függ. A cement ugyanis, a betonban található sóder „ragasztója”, ha víz éri, reakcióba lép vele. Ezt nevezzük hidratációnak, építészszakmai zsargon szerint pedig kötésnek. A kötési idő alatt az eredetileg képlékeny betonunk lassan egyre szilárdabbá is válik.

A cement minősége tehát több szempontból, köztük a mixerbeton kötési idejének szempontjából is fontos tényező. Nem véletlen, hogy a boltban kapható, házi kikeveréshez használt cementfajták minősége többek között kötési idejének gyorsasága alapján is osztályozva van.

Betonozás, Beton - Dimenzió

A mixerbeton kötési ideje éppen ideális lehet

A mixerbeton olyan betonfajta, ami egyedileg kikeverve, üzemileg készül. Ez pedig azt is lehetővé teszi, hogy olyan anyagokat is lehet keverni hozzá, amelyek előnyösen befolyásolják a tulajdonságait.

Azaz a cement, sóder és víz (mint a beton alapvető alapanyagai) mellett úgynevezett speciális adalékanyagokat is lehet hozzáadni a mixerbetonhoz. De miért jó ez nekünk?

Azért, mert léteznek olyan adalékanyagok, melyek képesek szabályozni a mixerbeton kötési idejét. Tehát attól függően, hogy az adott építési munkálatnak és az adott körülményekhez mi a legideálisabb, hozzáadhatnak kötéskésleltető vagy kötésgyorsító adalékanyagot.

Ez pedig azt jelenti, hogy, betonozzunk bár hőségben vagy hidegben, gyorsan vagy lassan, ha mixerbetont választunk, várhatóan nem okoznak problémát. Elvégre az éppen aktuális helyzethez való adalékanyag segítségével szabályozható a mixerbeton kötésének ideje.

Ehhez persze nem árt némi szakértelem és előrelátás, valamint hogy legyünk kellőképpen tisztában a várható körülményekkel.

Ne bízza a véletlenre, bízza inkább profikra! Mixerbeton a betonozás szakértőitől, gyorsan, egyszerűen, kedvező áron. Ön megmondja, mit szeretne, mi pedig a legjobb mixerbetont adjuk hozzá – így a mixerbeton kötési ideje sem fog gondot okozni.